szerző:
hvg.hu

A Blikk derítette ki, hogy Simonka György újkígyósi háza valójában az unokahúga nevén van, és a politikus havi 60 ezer forintért bérli – papíron. A lap úgy értesült, hogy a birtok eladásának köze lehetett ahhoz, hogy a fideszes képviselő korábban kezességet vállalt egy cég banki hitelére, amit végül nem tudtak fizetni. Simonka György azonban ezt cáfolta.

A Blikk a birtokába jutott dokumentumból értesült arról, hogy Simonka György egy magánszemélytől bérli újkígyósi otthonát. Az ingatlant még 2001-ben vásárolta, az ő nevén volt évekig, majd egészen 2012 végéig a felesége nevén. A telek majdnem 2600 négyzetméteres, két nagy ház van rajta. A birtokra állami támogatással két napkollektort is építettek korábban.

Most viszont a fideszes képviselő csak bérlő a saját otthonában, havi 60 ezerért. Ezt Simonka György a mentelmi bizottság elnökének írásbeli kérdésére árulta el, amikor két ellenzéki képviselő sikertelen vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az ingatlan miatt.

Azt viszont nem közölte a politikus, hogy a bérbeadó valójában a saját rokona és üzlettársa is egyben, akinek pár éve passzolták át az ingatlant.

A Blikk megkérdezte Simonka Györgyöt, miért adták el a házat egy rokonuknak, ha utána visszabérelik. A válasz annyi volt: „pár évvel ezelőtt történt, nem kívánok beszélni róla”. Megkérdezték tőle azt is, hogy az eladásban szerepet játszott-e egy 250 millió forintos banki kezességvállalása. Erre is annyi volt a válasz, hogy „nem”, majd gyorsan elköszönt és letette a telefont.

Simonka György volt cége, a Magyar Termés Tész Kft. 250 millió forintos banki hitelére vállalt kezességet évekkel ezelőtt. A cég nem bírta fizetni tartozá­sait, felszámolás alá került. A jogszabály szerint a hitelező a kezestől is követelheti a tartozást. A bank Simonkától egy régi Fiat Ducatót tudott lefoglalni, amit el is árvereztek – olvasható a cikkben.

Az újkígyósi birtokot nem tudták lefoglalni, mert azt pár hónappal a felszámolás megindítása előtt adta el Simonka az unokahúgának, így elvileg megmaradhatott az otthonuk.

Az újkígyósi ingatlanban lapinformációk szerint júliusban házkutatást tartottak a nyomozók, mégpedig az azóta már befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Mengyi Roland ügyével összefüggésben. Simonka György ezeket az értesüléseket butaságnak nevezte, az ügyészségtől pedig csak annyit közöltek: az üggyel kapcsolatban semmit sem akarnak mondani.

Simonka unokahúga az állami földárveréseken is jeleskedett: tavaly decemberben 330,5 millió forintért nyert el 146 hektárnyi földet Mezőhegyesen, az állami ménesbirtok területeiből. Fizetnie azonban nem kellett, mert ezeket a pályázatokat később visszavonták – jegyzi meg a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!