szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jogtörténész szerint a taktika két részből állt.

Horváth Attila jogtörténész szerint a taktika része volt, hogy a szovjet csapatokat kivonták Budapestről 1956. október 30-án.

A szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: a taktika két részből állt. Egyrészt el akarták hitetni a kivonulást a magyar kormánnyal. Valójában azonban legfeljebb cseréről lehetett szó, ugyanis azoknak a Magyarországon régóta állomásozó szovjet katonáknak a harcértéke erősen megkérdezhető volt, akik már ismerték a magyar lakosságot és a viszonyokat, mivel nem volt "sok kedvük" a békés magyar lakossággal, de még a forradalmárokkal szemben sem fegyvert fogni. Sokan át is álltak a katonák közül, különösen a nemzetiségiek, illetve a kárpátaljai magyarok - mondta.

Tehát valóban volt kivonás - jegyezte meg Horváth Attila -, közben viszont olyan szovjet alakulatokat küldtek Magyarország területére, amelyek nem tudták, kik ellen harcolnak majd, az új csapatoknak valószínűleg csak annyit mondtak, hogy a "fasisztákat le kell verni", ez a parancs, amelyet végre kell hajtani, ezt pedig hely- és emberismeret nélkül végre is hajtották a katonák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban