szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Londonban tárgyalt szerdán Orbán Viktor Theresa May-jel. Amellett, hogy a kint élő magyarok jogairól beszélgettek, Orbán legendás kézcsókjával is elkápráztatta a brit miniszterelnököt.

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével - mondta szerdán Londonban Orbán Viktor.

A miniszterelnök Theresa May brit kormányfővel tárgyalt a Downing Streeten, a megbeszélés után pedig magyar újságíróknak nyilatkozott. Azt mondta, a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy ezt a kérdést a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek.

Orbán Viktor szerint ez fontos eredménye volt a szerdai londoni megbeszélésének. 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik - akár Nagy-Britanniában dolgozva, akár Magyarországon működő brit tulajdonú vállalatok munkavállalóiként - Nagy-Britanniához kötődő módon keresik kenyerüket. "Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon" - mondta.

Orbán megtoldotta reggeli nyilatkozatát is Donald Trump győzelméről az amerikai elnökválasztáson: azt mondta, a világnak mindig jót tett, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára. "Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi térségének is arra, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodás és beszédmód fogságából."

A találkozó előtt Orbán jelképes kézcsókkal köszöntötte a brit miniszterelnököt, ahogy a nagyhatalmú politikusnőkkel általában tenni szokta.

©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru