szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapestről, Szombathelyről és Kemenesfalváról érkező magyar hajléktalanokkal, volt alkoholistákkal is találkozott Ferenc pápa, aki a társadalom peremén élő emberekért szólalt fel.

Bocsánatot kért a szegényektől elforduló keresztényekért Ferenc pápa, aki egész Európából érkezett hatezer rászorulóval találkozott a Vatikánban pénteken, közöttük több mint nyolcvan magyar zarándokkal is.

A Szent Márton ünnepnapján a vatikáni audienciateremben tartott találkozón Ferenc pápa spanyol nyelven mondott rögtönzött beszédében kijelentette, bocsánatot kér a szegényektől elforduló keresztényekért. "Bocsánatot kérek az Evangéliumot nem olvasó keresztényekért, bocsánatot kérek tőletek minden egyes alkalomért, amikor egy keresztény egy szegénnyel szemben elfordul" - fogalmazott Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy nem csak a katolikusoknak, hanem minden kereszténynek egy, a szegényekért cselekvő egyházat kell akarnia. 

Hozzátette, a szegények nem rabszolgák és nem méltóság nélküli emberek. "A szegények az egyház szívében vannak" - mondta Ferenc pápa. Az egyházfő úgy fogalmazott, a szegények egyben példaképek is, mivel "amikor nagy gazdagságot birtokolsz, megfeledkezel a szegényről, amikor szegény vagy, kezet tudsz nyújtani a szenvedőnek". A találkozó végén Ferenc pápa néma imát mondott az őt körülvevő zarándokokkal, akik az egyházfő vállára tették a kezüket vagy pápai ruháját fogták meg.

A hatezer résztvevő szombaton a római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában imavirrasztáson vesz részt, majd koncerten Ennio Morricone karmester vezénylésével. Vasárnap Ferenc pápa mutat be nekik szentmisét a Vatikánban. 

A Budapestről, Szombathelyről és Kemenesfalváról érkezett magyar zarándokokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász kísérte a Vatikánba.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Facebook-oldalán azt írta, a zarándokcsoportot hajléktalan emberekből szervezték. A Szeretetszolgálat szervezésében harminc fedél nélkül élő ember indult útnak máltai segítőik kíséretében Rómába, közülük többen életükben először utaztak külföldre és sokan ez alkalommal ültek először repülőn. Egyikük ajándékot is adott át a pápának.

A Katolikus Karitász a honlapján azt írta, ők 40 magyra zarándokot utaztattak Rómába Szent Márton szülővárosából Szombathelyről. Mint írják, valamennyien a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi vagy kemenespálfai intézményeinek ellátottjai, többségük volt szenvedélybeteg, alkoholista, hajléktalan.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója azt mondta, úgy választották ki a zarándokokat, hogy az elsődleges szempont az volt, hogy mindannyian gyakorolják a vallásukat, és legyen erejük a betegségük miatt fizikailag, idegileg is bírni a hosszú buszozást, a római programok várható időtartamát. Közülük a legtöbben még sohasem jártak Rómában, és nem is hitték, hogy egyszer eljutnak majd oda, nemhogy még a pápával is találkozhatnak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál