szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soros György szervezetének volt a programmenedzsere az a grúz bankár, aki az Index videója szerint Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázsnak az irodája előtt tárgyalt két másik grúz társával.

Tizenkét évig volt a Soros György által alapított civil szervezeteket támogató szervezet, az Open Society Foundations (OSF) programmenedzsere az az Irakli Rekhviashvili grúz bankár, aki szerepel az Index Rogán Antal bizalmasáról, Kertész Balázsról szóló pénteki cikkének egyik videójában.

A felvételen Rekhviashvili és két másik grúz társa, a letelepedési kötvénybizniszben érdekelt Shabtai Michaeli, illetve Nika Gilauri volt grúz kormányfő egy olyan erőműépítési projektet is említenek Rogán bizalmasának Aulich utcai irodája előtt, melyhez a magyar Eximbank hitelét is fel akarják használni. A felvételen Rekhviashvili az, aki az épületre mutatva azt mondja, „alá akarom írni vele a szerződést”.

Rekvhiashvili a portál szerint az OSF-nek a nyitott társadalom eszményét elősegítő közszolgálati reformkezdeményezéseivel foglalkozott Budapesten 2000 és 2012 között, ezt követően lett a Bank of Georgia budapesti központú regionális képviselője. 2004-ben emellett Grúzia gazdasági minisztere is volt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyrészt elismerte, hogy tudomása van egy grúz csoport által kezdeményezett hasonló projektről, másrészt tagadta, hogy Kertész Balázsnak bármilyen jogviszonya lenne akár a tárcával, akár a minisztérium alá tartozó Eximbankkal. Így az Index szerint rejtély, Kertész kinek a felhatalmazásából és miféle szerződésekről tárgyalt a grúzokkal, köztük Rekhviashvilivel.

A portál hozzátette, hogy Rekhviashvili Soros-közeli múltja azért érdekes, mert Soros Györgyre és az alapítványa által finanszírozott magyar civil szervezetekre az Orbán-kormány teljesen nyíltan ellenségként tekint.

Az Index kérdéseire, hogy Rekhviashvili, Kertész és a többiek pontosan milyen érdekeket képviselve akarnak hozzájutni magyar közpénzhez, a Miniszterelnökség egyelőre nem válaszolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet