Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Bár a Telefónia Múzeum és az érte dolgozó civilek semmilyen értesítést nem kaptak, végül elérték céljukat, megmenekül a világon egyedülálló, működő, 90 éves rotary 7a1-es telefonközpont a budai Várban, mert a Belügyminisztérium nem költözik a neki is otthont adó egykori kolostorépületbe. Az új döntés megszületéséhez, úgy tűnik, a nyilvánosság is hozzájárult.

Tegnap adott hírt az Index arról, hogy megmenekül egy korábban bontásra ítélt, modern épület a budai Várban. Az 1979-ben Virág Csaba tervei alapján épült Nándor utcai villamos teherelosztó épületét a Hauszmann Terv szerint lebontották volna, ám a pénteken megjelent Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat, pontosabban a korábbi kormányhatározat módosítása szerint megmenekül: ide költözik a Belügyminisztérium, amely a korábbi tervek szerint még az Úri utca 41-59. szám alatti egykori kolostorépületbe kapott volna elhelyezést.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent módosítás azonban másra is hatással van. Többször írtunk a Telefónia Múzeumról, hogy azt is ki akarja költöztetni a kormány a BM leendő épületéből. Ezzel pedig megsemmisülhet a kiköltöztethetetlen rotary 7a1 telefonközpont, a világ még egyetlen működő ilyen telefonközpontja, amelyet még 1928-ban építettek. A telefonközpont forrasztásai nem bírnák ki a költözést. Megírtuk azt is, hogy még a pártállami rendszerben sikerült megmenteni az akkor lebontásra ítélt központot, és létrehozni benne a Telefónia Múzeumot.

©

A módosított kormányhatározat arról is beszél, hogy a korábbi határozat 5-ös, 6-os pontját visszavonja – ezek vonatkoztak a Telefónia Múzeumra, 2016 végéig ki kellett volna találni, hova költözik a múzeum, és 2017 márciusáig a költözésnek meg kellett volna történnie. Ezeket a pontokat tehát törölték,

a Telefónia Múzeum megmenekült.

"Itt örülünk a kollégákkal", mondja Kisfaludi Júlia, a múzeum vezetője. Ők is a Közlönyből értesültek az örömteli hírről, velük előzetesen senki nem közölt semmit. Annyi történt, hogy korábban a Miniszterelnökség a Postán keresztül megkereste a múzeumot, a múzeumfenntartási és munkáltatói feladatokat ellátó Postakürt Alapítványt, hogy mondja el véleményét a költözésről. Az alapítvány akkor még arról írt, a kormányhatározat értelmében hogy képzeli el a kiköltözést, de a szöveg végén nem tudta nem megemlíteni a kétségeit és félelmeit, és azt, hogy az ideális megoldás az lenne, ha maradhatna a múzeum. Erre a levélre végül ez az új döntés lett a válasz.

Hasonlóan egyoldalú kommunikációt tapasztalt Valter Ferenc is, a Posta egykori távközlési vezérigazgató-helyettese, aki maga is részt vett a telefonközpont 1985-ös megmentésében, és most két egyesülettel együtt próbálta jobb belátársa bírni az államot. A Belügyminisztériumnak írt levelükre ők sem kaptak választ. Valter úgy tudja, a nagy médiaérdeklődés (a hvg.hu és a HVG hetilap mellett a Népszabadság is foglalkozott az üggyel, és a Kossuth rádióban is volt műsor a témában) mellett a Magyar Mérnökakadémia is próbált minden követ megmozgatni, és a mérnök professzorok, akadémia tagok sem maradtak tétlenek. Ha a civil megmozdulás nem is érte el a célját, elképzelhető, hogy az ügyben megmozduló nagy nevű pártfogók végül el tudtak jutni odafent valakihez, aki miatt változott a projekt, és megmenekült a múzeum, illetve a telefonközpont. "Jobb döntés ez így, hiszen a kolostort sem irodai munkára tervezték", utal Valter az Úri utcai épület egyéb hátrányára. Most viszont kérdés, hogy ezzel mi lesz, milyen célra fogják használni. Valter azt gondolja, a múzeum 300 négyzetméteres, maximum raktározásra használható területe nem lett volna olyan fontos, inkább a biztonsági kockázatok miatt kellett volna távoznia, mert a BM-épületben egy nyilvános múzeum kockázatokat jelentett volna.

Kerestük a Miniszterelnökséget, hogy miért döntöttek a helyszínváltoztatás mellett, hogy fogják tudni tartani az átköltözések ütemtervét, megfelel-e az új épület a Belügyminiszétrium helyigényének. A választ, ha megérkezik, közreadjuk.

A két minisztérium (NGM, BM) Várba költözésének ötlete még az azóta kegyvesztetté vált L. Simon László államtitkársága alatt merült fel, rögtön nagy szakmai vitát váltva ki. A szakértők a forgalmi terhelés megnövekedésétől tartottak a Vár polgárvárosi részén, ahonnan minden fejlesztési terv inkább elvezetni akarja a közlekedést. A kormány azzal védekezett, hogy mélygarázsok építésével megoldja, hogy ne növekedjen az autóforgalom, de legalább is kétséges, hogy minisztériumok létszámához képest az összes autót a Váron kívül tudják tartani.

A döntéssel ez a kérdés csakúgy nem oldódik meg, mint ahogy az sem, képes-e tartani a határidőket a kormány. Lázár János a Kormányinfón azt mondta, jól haladnak a fejlesztések, a minisztériumi költözések – L. Simon menesztésének hivatalos indoka egyébként az volt, hogy nem tartotta a határidőket, elcsúszott a feladataival. Pletykaszinten pedig az terjedt el, hogy azt már nem tolerálták a felettesei, hogy L. Simon áttételek segítségével megszerezte a lovasberényi Kormányüdülőt. Utóbbit L. Simon végig tagadta, és később a Nemzeti Vagyonkezelő által nyilvánosságra hozott adatok alapján is beigazolódott, hogy nem ő, hanem egy OTP-s hátterű cég szerezte meg az üdülőt.

Ahol Ferenc József, Horthy és Kádár telefonját őrzik

Ellátogattunk a kormány által költözésre ítélt Telefónia Múzeumba, és az állunk a padlón koppant, olyan érdekességeket hallottunk. A költözés halálra ítélne egy világon egyedül itt működő automata központot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!