szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb botrány van kipattanóban a Vár felújítása kapcsán: a világon egyedülálló, 90 éves, működő automata telefonközpont is a sokat ostorozott minisztériumi Várba költözés áldozatául esne.

Még júliusban jelent meg a Magyar Közlönyben a Belügyminisztérium budai Várba költözéséről szóló rendelet. "Történelmileg hiteles helyreállítása és megújítása keretében" fel kell újítani többek közt az Úri utca 49-51. szám alatti épületet is. (Három év alatt összesen 15,6 milliárd forint jut csak erre az egy felújításra-átköltözésre).

Itt található, a 49-es szám alatt a Telefónia Múzeum is, ennek is költöznie kell. Mint Benda Károly Facebook-posztja tudósít róla, itt található több más tárgybeli ritkaság mellett a világ utolsó működő rotary 7a1-es központja. A központot 1928-ban tervezték, de a mai napig működőképes a karbantartásnak köszönhetően. Ebbe a helyiségbe tervezték, mozgatni kézi erővel nem lehet, gépek pedig nem férnek be a helyiségbe. "A központ egységeinek kábelezését és összekötését lágyforrasztással oldották meg, amelyek közel 90 évesek. A milliónál nagyobb darabszámú összekötések a leggondosabb szállítás mellett is sérülnének. A károk helyreállíthatatlanná tennék a központot, a határidők pedig betarthatatlanok egy ilyen munkához!" Végveszélybe kerülne így a másodikként átadott magyar automata telefonközpont. Benda fel akarja hívni a hatóságok figyelmét a pótolhatatlan kárra.

A nagyon feszes várbéli határidőkbe elvileg már belebukott L. Simon László államtitkár is, és a hvg.hu-nak korábban nyilatkozó szakértők is úgy látják, tarthatatlanok ezek az időkorlátok.

A minisztériumok Várba költözése a helyi lakók egy részének sem tetszik, és olyan kockázatos és drága beruházásokba is bele kell vágni, mint a mélygarázsépítések. A minisztériumok egy része pedig a Várhoz közel irodákba költözne valószínűleg, ezzel is hozzák összefüggésbe az MNB PADA alapítványának régi Postapalota-beli beruházását, az irodaépületet összesen 14 milliárd forintért vette és újítja meg a PADA egyik cége, az Optima.

A karmelita kolostorra tervezett, Orbán Viktornak készülő kilátóterasz pedig végképp nem hiteles történelmileg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!