szerző:
hvg.hu

Benyújtotta a Jobbik az Alaptörvény-módosítást, ami szinte szó szerint megegyezik az Orbán Viktor által benyújtott, majd elbukott szövegével. Garantáltan ez a verzió sem megy át.

Vasárnap bejelentette, hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek a Jobbik azt az Alaptörvény-módosítást, amely szinte szó szerint Orbán Viktor miniszterelnök módosítását tartalmazza – az indoklással együtt – azzal a kivétellel, hogy a Jobbik egyúttal megszüntetné a letelepedési kötvényeket, illetve a menedékjog biztosítását sarkalatos törvényben szabályozná. A Fidesz-féle szöveg támogatásához is a letelepedési kötvény megszüntetését szabta feltételül, akkor a miniszterelnök zsarolásról beszélt.

A fogadtatás nem volt túl szívélyes: Gulyás Gergely Fidesz alelnök szerint a Jobbik nemcsak az országnak, hanem önmagának is politikai kárt okozott.

"Az Országgyűlés egy komoly testület, ezért még a Jobbik felvetésére sem lehetséges 24 óra alatt módosítani az alkotmányt."

Az M1-nek azt is elmondta, hogy jelenleg nincs oka arra, hogy a Jobbik javaslatát napirendre vegyék.

Az adok-kapok a hétfői parlamenti ülésen is folytatódott: fideszes politikusok fideszes államtitkári válaszokkal bírálták a Jobbikot a magatartása miatt, majd felszólalt Vona Gábor Jobbik-elnök is, aki szerint most eljött a pillanat, hogy a kormánypártok megmutassák, mennyire fontos az ország megvédése.

"Folyamatos értelmezési vitába keveredtünk, hogy ki a hazaáruló, mi, vagy önök. Tisztázható, hogy az e a hazaáruló, aki pénzért árulja a hazát, vagy az, aki meg akarja szüntetni a letelepedési kötvényeket. Múlt kedd után kivonultak az Országgyűlésből, mint a sértett ovisok, és dulifuliznak."

Dömötör Csaba államtitkár szerint viszont a Jobbik "cserbenhagyta az országot, most pedig üres jogászkodásba menekül".

Majd azt mondta, a Jobbik Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel került egy platformra.

"Milyen érzés Gyurcsány Ferenccel egy akolban lenni, és milyen érzés egy vájúból enni a balolallal?" – tette fel a kérdést Dömötör Csaba, aki szerint a "Jobbik bazinagy léptekkel masírozik a perverz technikai koalícióba a baloldallal".

A november 8-i sikertelen Alaptörvény-módosítási kör után Orbán Viktor miniszterelnök nem zárta ki, hogy újból próbálkoznak a javaslattal, akkor ugyanis csak azt mondta, majd az elnökség dönt a kérdésben, később viszont egyértelművé vált, a Fidesz más megoldást keres. A szavazás előtti napokban fideszesek azt ecsetelték, miért nem nagy baj, ha most nem megy át a módosítás, elemzők pedig korábban elmondták, hosszú távon kifejezetten előnyös is lehet a kormánypártnak, ha nem módosul a szöveg.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!