Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Rossz helyzetbe hozott Gyurta - ismerte el lapunknak Hargitay András úszó szövetségi kapitány, akit az elmúlt napokban meghazudtoltak, nyomás alá helyeztek, miközben ő azt panaszolja, hogy a legjobb úszó edzője szóba sem áll vele. Vajon nem akar ilyen helyzetben lemondani?

Már azt lehetett hinni, az úszósportban lecsendesedtek a kedélyek, amikor Hosszú Katinka megint tökéletesen időzített: a kanadai rövidpályás világbajnokság elé meghirdetett csapatkihirdető sajtótájékoztató előtt a Facebookon lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás úszószövetségi elnököt. Az autóosztogatással egybekötött, látványosnak ígérkező rendezvényből így lett egy Gyárfás védekezését kiprovokáló esemény. Az elnök nem mond le, de szívesen letérdel, és továbbra sem érti, konkrétan mi a gondja Katinkának és a többi versenyzőnek. Konkrétumokat vár, akár nyíltan, akár névtelenül.

Gyárfás Tamás és Hargitay András
©

Hosszú után más úszók is megnyilvánultak: az olimpiai bajnok Gyurta Dániel jelezte, sok mindenben egyetért Katinkával, Kapás Boglárka, Rio bronzérmese pedig csatlakozott Gyurtához, szerinte sincs rend az úszósportban. Bernek Péter menedzsmentje útján közölte, az úszószövetség nem tekint a versenyzőkre egyenrangú partnerként. Verrasztó Evelyn és Dávid pedig arról beszélt, "megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében". Legutóbb egy mohácsi edző, Czakó Csaba is kikelt a versenyzők egyenlőtlensége és a rossz felkészülési körülmények miatt.

Hargitay érdekes döntései

Hargitay András szövetségi kapitány is a zűrzavaros ügy részesévé vált: hol Gyurta Dániel szavait magyarázza, amit a versenyző később kikért magának, hol azt, miért változtatta meg döntését, mely eredetileg úgy szólt, hogy a közelgő rövidpályás vb-n Gyurta Gergely az 1500 gyors mellett nem indulhat 400 vegyesen is. Hargitay meggyőződése volt, hogy Gyurta jobban teljesít, ha egy nap csak egy számra kell koncentrálnia, a két szám előfutamai pedig egy napra esnek. Gyurta Gergely édesapja, Gyurta Tamás újpesti szakosztályvezető és az olimpiai bajnok testvér Dániel is ellenséges lépésként élték meg Hargitay döntését, vitatták is azt, és változtatásra kérték a kapitányt. "Magam változatlanul úgy érzem, számára a kevesebb több lenne, azaz egy számban sikeresebben végezhet, mint a kettőben – bár én tévednék –, mégis: fejet hajtok. Ha ez gyengeségnek tűnik, nem érdekel. Nem az a célom, hogy én győzzem le a magyar úszókat. Nekik kell legyőzniük az ellenfeleiket" – nyilatkozta eredeti döntése megváltoztatásának okát indokolva a szövetségi kapitány az MTI-nek.

Hargitay tehát egyfelől Gyurta Dani szavait magyarázza szövetségi kapitányként, másfelől a jobb a békesség elvet szem előtt tartva megváltoztatja szakmailag megalapozottnak hitt döntését.

"Rossz helyzetbe hozott Gyurta"

– mondja Hargitay András a hvg.hu-nak, de Gyurta Dani kért meg, hogy elmondjam, ő senki mellett nem akar kiállni, csak azt szeretné, ha jobban mennének a dolgok az úszósportban. Hargitay ezt elmondta, majd ezek után megjelent Gyurta reakciója a Facebookon, amelyben kijelenti: nem szorul rá arra, hogy harmadik fél tolmácsolja azt, amit közölni akar. A történtek után az olimpiai bajnok elérhetetlenné vált, mondja Hargitay, majd hozzáteszi: "Nem értem". Testvére, Gergely kapcsán hozott döntését is Dániel miatt változtatta meg, csak rá való tekintettel, mert az Hargitay elsődleges célja, hogy Gyurta Dániel felkészülése minél jobban sikerüljön a 2017-es vizes vb-re, és ott ő dobogóra kerüljön. Ezért támogatta abban az átmenetben is, amikor átment Széles Sándortól Nagy Józsefhez, hogy minél zökkentőmentesebb legyen a váltás.

Gyurta Dániel
©

Kérdésünkre, hogy ezek az esetek alapján nem fél-e attól, hogy mások is manipulálják, Hargitay azt válaszolja, hogy nem, mert tudja, hogy mikor mondjon nemet.

A kapitányt kétségkívül kínos helyzetbe hozták: egyrészt azt panaszolja, hogy a legsikeresebb sportoló, Hosszú Katinka edzője szóba sem áll vele, másrészt a Gyurta család nyomására változtatja meg döntését, amelyben egyébként hisz, végül lényegében meghazudtolják. Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy nem kellene-e ilyen helyzetben lemondania, a kapitány azonban a hvg.hu-nak azt mondta,

nem mond le.

Előzőleg a Digi Sporton Hargitay András azt mondta, igaz, hogy Hosszú Katinka riói felkészülését nem támogatta a szövetség, mert az úszónő már megengedheti magának, hogy maga állja a költségeket. Elég furcsa ezt hallani akkor, amikor tudjuk, az úszás a kiemelt sportágfejlesztési programban (KSF) 2013 és 2016 között 4,5 milliárd forint támogatást kapott (egyesületi, utánpótlási és versenysportra) a MOB kiadványa szerint, az összes támogatást beleszámítva pedig 8 milliárd forint jön ki. Ennél többet csak a kajak-kenu kapott. Hargitay azt is mondta, hogy a szövetség és versenyzők között olyan a viszony, mint a szülő és gyermeke között, a versenyzők sokszor kirepülnek, a saját lábukra állnak. A MOB súlyos árat fizetett azért, mert az állam a sportra fordított milliárdokból nem látott elég érmet Rióban: elvették tőle a forrásokat és a feladatokat. Az úszószövetségen belül még nem volt hallható ilyen retorzió.

Sárdi: a helyzet rosszabb lett, mint Kiss László idején

Elértük Sárdi Ákos úszóedzőt, aki a korábbi Hosszú-botrány idején sokat bírálta az úszószövetség és Kiss László szövetségi kapitány módszereit. Miután Kiss belebukott a rég elfeledettnek hitt nemierőszak-ügybe, Sárdi az új kapitány Hargitay személyével biztosítva látta, hogy a bírált módszerek – edzők úszóik versenyeztetésével való revolverezése, megfélemlítés – immáron a múlthoz tartoznak, változnak az idők.

"Rosszabb lett a helyzet, mint volt" – mutat rá saját tévedésére a székesfehérvári Hullám 91 UVE Sportegyesület edzője a hvg.hu-nak nyilatkozva. Kissnek a vitatható módszerei mellett erős akarata volt, kiállt a döntései mellett, mondja Sárdi, aki Hargitay Andrást immár "tökéletesen alkalmatlannak" látja feladatára. Ennek szerinte személyiségi okai is vannak: az érzékeny, konfliktusokat kezelni nem tudó Hargitay nem tudja érvényesíteni az akaratát, a konfliktushelyzetben összeroskad.

Kiss László és Hargitay András
©

Annak idején Sárdi azzal vádolta az úszószövetséget, hogy a renitensebb edzőket úszóik szerepeltetésével zsarolja. Erre a szövetség azt válaszolta, hogy a kvalifikációs elvek egyértelműek, a jobbik, gyorsabb úszó megy a versenyre. Hargitay Gyurtával kapcsolatos első döntése épp ezt cáfolja. Sárdi szerint Hargitay indoklása az egy napon zajló előfutamokról szakmailag gyenge, ilyen helyzetek mindennaposak a versenyeken – ez nem zavarhat meg egy versenyzőt.

Hargitay azért sem tudja jól ellátni a feladatát, mert nem adta fel hivatását, az állatorvosi praxisát, márpedig Sárdi szerint a kapitányi poszt teljes embert kíván. Ezért a teendőinek jelentős részét az ifjúsági válogatott kapitánya, Petrov Iván látja el, aki a Győri Úszó Sportegyesület kötelékeiben dolgozik, Jakabos Zsuzsanna edzője. Petrovot is kerestük telefonon, egyelőre nem tudtuk elérni. De Hargitay megerősítette, hogy tényleg vállal ügyeleteket az Állatkórházban, nem adta fel praxisát, és Petrov, illetve mások is kisegítik olykor.

Hargitay azt mondta, kicsit ódzkodott, amikor felkérték a kapitányi feladatokra, azt szerette volna, ha Kiss László 2017-ig, a vb-ig marad, és utána lesz váltás, de az élet közbeszólt.

Sárdi egyébként azt mondja, nem ért Hosszú Katinkával egyet abban, hogy Gyárfás mindenben csak ártott a magyar úszósportnak, szerinte az elnök sokat tett az úszókért, de bizonyos kérdésekben és módszerek használatában nem tud vele egyetérteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!