szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamentben napirend előtti felszólalásban és az arra adott válaszban beszélte meg két kormánypárti politikus, hogy a cukiságkampány alatt rejtve szélsőségesek halmoznak fel fegyverarzenált.

A bőnyi rendőrgyilkosságról kezdett el beszélni Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a parlamentben, de a baloldali ellenzékig is eljutott. Napirend előtti felszólalásában arról kezdett beszélni: korábban mindenki örült annak, hogy csak komolytalan szélsőséges szervezetek voltak Magyarországon, de ami Bőnyben történt (vagyis hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobbos szervezet vezetője egy nála elrendelt házkutatás során gépfegyverrel agyonlőtt egy rendőrt), az megmutatta, hogy ezeket komolyan kell venni, és fel kell lépni ellenük. Fegyvert tartanak, szervezkednek, és nem elég abban bízni, hogy a magyar bíróságok eljárnak, a parlamentnek is dolga van az ügyben.

Emlékeztetett arra, hogy a bőnyi lövöldözésben is érintett szervezeteknél komoly fegyverarzenált találtak. Meg kell vizsgálni, hogy van-e olyan szervezet, amit parlamenti pártok támogatnak.

Korábban csak mosolyogtak azon - mondta -, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal és társai a parlament egy bizonyos frakciójához kötődnek, de veszélytelennek tűntek, most azonban rendőrt öltek, a parlament szakbizottságainak fel kell térképezniük ezeket a szervezeteket és politikai kapcsolataikat. Amelyik politikai pártnak van ezekhez kapcsolatuk, az kizárja magát a politikai közösségből – mondta Kósa, így ha van olyan párt, amely kapcsolatot tart velük, és támogatja őket, azt tiltani kell, üldözni kell, Magyarországon ilyen politikai szélsőségeknek nincs helyük. Kósa beszédének címe: a Molnár–Vona–Gyurcsány-tengely volt. Sem ő, sem a felszólalására választ adó Dömötör Csaba államtitkár nem említette név szerint a Jobbikot.

Dömötör arról beszélt, hogy a kormány a külső és belső biztonság megerősítésén dolgozik. Ezután felhozta, hogy a kívülről érkező biztonságot erősítette volna az alaptörvény-módosítás, amelyet az ellenzék meggátolt. A belső kockázatokról azt mondta, hogy 2010 óta a kormány küzd a szélsőségek ellen, de most rendőrt ölt egy szélsőséges szervezet, és ez a szervezet egy parlamenti párttal kapcsolatot tartott, s párt elnöke még kezet is fogott a rendőrgyilkos fiával. Megengedhetetlen, hogy a cukiság felszíne alatt olyan erők szervezkedjenek, amelyek fegyvereket halmoznak fel – utalt a Jobbik "cukiságkampányára" az államtitkár, anélkül, hogy néven nevezte volna a pártot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!