szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy sor szabálytalanságot találtak a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzésénél, amely többek között a Jamie’s Italiant is ellátja - derül ki a hvg.hu birtokába került jegyzőkönyvből. Az üzem a Zsidai család tulajdonában van, akik arra hivatkoztak, hogy a kiszabott bírság nem jogerős, és még fejlesztik a konyhát.

Többkilónyi lejárt szavatosságú tejszín, jelöletlen termékek és ömlesztve tárolt húsok a hűtőben, az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban elmosogatott edények – csak úgy sorakoznak a még laikus szemnek is súlyosnak tűnő szabálytalanságok abban a hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben, amely a hvg.hu birtokába került. Az élelmiszerbiztonsági vizsgálat helyszíne nem más, mint a neves Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhája a Budai Vár szívében, az egykori Király Étterem helyén.

©

A konyhát üzemeltető kft. a több generáció óta vendéglátással foglalkozó Zsidai család tulajdonában lévő cégcsoporthoz tartozik. Vezetője Zsidai Zoltán Roy, aki a „gasztroszakemberség” mellett azzal szokta felkelteni a figyelmet, hogy nagyon jóban van Orbán Ráhellel. A miniszterelnök turizmus területén ténykedő lánya korábban Zsidaiék cégénél dolgozott, és a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott kurzusának első előadására is Zsidai Zoltán Royt vitte magával vendégelőadóként, hogy Food Service Managementre okítsa a hallgatókat.

Még a Jamie’st is innen látják el

A hatósági jegyzőkönyv annak a központi konyhának az állapotát rögzíti, amely a számos vendéglátóhelyet üzemeltető Zsidai-csoport egységein belül kiemelt jelentőségű. Ahogy maga Zsidai Zoltán Roy fogalmazta meg egy korábbi cikkünkre írt, olvasói levélként közölt reagálásában: a tavasszal nyitott „termelőkonyhájukról szolgálják ki összes egységüket, így többek között a Jamie’s Italiant is”. A HVG hetilapban nyáron megjelent anyag arról szólt, miként nyitja sorra éttermeit a Zsidai-csoport, beleértve a Jamie Oliver sztárséf nemzetközi étteremláncának budapesti egységét is.

A cikkre reflektáló Zsiday hosszan fejtegette, mi mindent „kellett letenniük az asztalra” – a technológiától a dizájnig –, hogy megfeleljenek a Jamie Oliver Group legmagasabb szintű elvárásainak, miként felügyelte a világcég saját londoni sztárépítésze és csapata a teljes kivitelezést. Ehhez képest a többek közt Jamie’st is ellátó „termelőkonyháról” azt is jegyzőkönyvbe vették az ellenőrök, hogy a szemetesek lábpedál nélküliek, ami súlyos higiéniai hiba.

©

A lehetséges egészségügyi következmények szempontjából ennél is aggályosabb azonban, hogy a több órán keresztül helyszínen vizsgálódó hatóság szerint több hűtő hőmérséklete sem stimmelt. Így az egyikben – amiben ráadásul elkülönítve, kizárólag a halat lehetett volna tárolni, ott mégis baromfihúst találtak – a hőmérséklet 10 fok volt (összehasonlításképpen: még a háztartási készülékek is 3 fok körüli hőmérsékletre hűtik az ételeket). De találtak a hűtőkamrában olyan „kiszállításra váró fagyasztott (!) vajrudakat”, amiknek a „maghőmérséklete” a pluszos tartományban járt, egészen pontosan 1,7 fokos volt. A főzőtér fagyasztókamrájában sem volt megfelelő a hőmérséklet: itt -15 fokot mutatott a kijelző, míg az általános háztartási hűtő fagyasztójának is körülbelül -20 fokot kell biztosítania.

A tejszín romlott, húst nem is szállíthattak volna ki

Megkértünk egy konyhaüzemeltetésben jártas szakembert – aki a tulajdonában lévő főzőkonyha miatt rendszeres célpontja hasonló hatósági razziának –, hogy pontról pontra értékelje a jegyzőkönyvbe rögzített szabálytalanságokat. Nevét kérésére nem írjuk le, már csak azért sem, mert a teljes objektivitás érdekében - a körülmények ismertetésén túl – még azt sem árultuk el neki, hogy melyik (kinek a tulajdonában lévő) konyhán tapasztalták ezeket a hibákat. Szarkasztikus összegzése szerint a szóban forgó konyhán rögzített hibák közt több olyan akad, ami miatt „a manapság mobil guillotinnal közlekedő hatósági ellenőrök rögtön a gazdasági bejáratnál lenyakazzák az üzemeltetőt, de legalábbis csúnyán megbírságolják”.

Az egyik legdurvább szabályszegésnek ő azt nevezte, hogy a különféle alapanyagokat, kész- és félkész termékeket nem elkülönítve tárolták, így egy hűtőtérben volt a friss hús és a fogyasztásra szánt húskészítmény, de a cukrászsütemények és a félkész tészta is keveredett. Ráadásul a cukrászat hűtőjében lejárt szavatossági idejű tejszínt találtak, az adminisztrált adatokból úgy tűnik, olyan is volt köztük, amelyiknél a szeptember 11-i dátum szerepelt – így az október 5-i vizsgálat idején már több hete nem volt fogyasztásra alkalmas. Ezeket a hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, illetve előírták, hogy mit kell leselejtezni, elszállíttatni és ennek bizonyítékait utólag igazolni – olvasható a dokumentumban.

Azonnali hatállyal megtiltották azt is, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől”. Forrásunk ezt főbenjáró bűnnek nevezte, ugyanis nyers húsokat kizárólag az erre kifejezetten engedéllyel rendelkező cégek, üzemek szállíthatnak, hiszen itt a romlásveszély miatt a legszigorúbb hűtési és egyéb eljárásokat kell betartani. De találtak „jelöletlen vákuumozott termékeket” is a húsos és zöldséges hűtőben, ami azt jelenti, hogy ezeket be sem lehet azonosítani az előírt módon. Olyan kiszállításra szánt termékek is előkerültek, amikről viszont az allergén összetevők feltüntetése hiányzott, pedig ez az EU-s szabályozással harmonizált új jelölési rendelkezések alapján ez kötelező.

Nemcsak az alapanyagokkal, a körülményekkel is baj van

Konyhaüzemeltetésben jártas forrásunk a legsúlyosabb hiányosságok közé sorolta azt is, hogy – a jegyzőkönyv szerint – a báziskonyha pékműhelyében nincs külön mosogató az üzem edényeinek, csak egy kézmosó. Az eljáró hatósági munkatárs kifejezetten rögzítette, hogy „az elmondás szerint ebben mosogatták a kisebb edényeket, eszközöket, oda is volt készítve a mosogatószer”.

A szakhatóság azt is adminisztrálta a hibalistán, hogy a „ládamosó helységben” tárolták többek közt a „fogyasztói poharakat”. Ez szabálytalan, hiszen a szállító rekeszek, ládák szennyezettsége miatt ezeket külön kell tárolni, mosni.

Hónapokkal korábban figyelmeztették az alapvető élelmiszer-biztonsági rendszer hibáira

A jegyzőkönyvben az olvasható: a termelőkonyhán a „HACCP-t kidolgozták, de nem a végzett technológiára”, és ennek több előírt pontja nincs feltüntetve. A HACCP a vendéglátás egyik sarokköve, ez a mozaikszó jelenti a kötelező élelmiszer-biztonsági rendszert, amely a minőségbiztosítás érdekében a teljes gyártást, technológiát lefedi. Ráadásul az is kiderül a dokumentumból, hogy az elit éttermeket ellátó konyha üzemeltetőinek figyelmét erre a hatóság hónapokkal korábban, már a 2016. júniusában tartott szemlén felhívta, de azt ezek szerint a következő ellenőrzésig sem orvosolták. A szemétszállítási szerződést és az ott dolgozók szakképesítését igazoló dokumentumokat nem is tudták bemutatni a helyszínen, azt ígérték, ezeket pótlólag eljuttatják a szakhatósághoz.

Több mint 1,2 milliós bírság

A sorra vett hiányosságok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya a vizsgálat napján elindította az eljárást, egyben hiánypótlásra szólította fel Zsidai Zoltán Roy konyháját, kilátásba helyezve az utóellenőrzést.

©

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya megerősítette az október 5-i vizsgálat, illetve a kiszabott pénzbírság tényét. Utóbbit kérdésünkre összegszerűen is megadták: „az egységben feltárt hiányosságok mértékével arányosan 1 250 000 forint összegben került bírság kiszabásra”. Ugyanakkor szerintük a működés felfüggesztésére „nem kellett sort keríteni”, ez „az eljáró kolléga mérlegelési jogkörébe tartozik a helyszíni szemle alkalmával a feltárt hiányosságok száma, súlya, a bennük rejlő kockázat mértéke, ezen hiányosságok pótlásának időbeli lehetősége alapján”.

Megerősítették a HACCP-rendszer jegyzőkönyvbe vett hiányosságait, valamint azt, hogy ezt már a június hónapban tartott ellenőrzésük során is feltárták. „Tekintettel arra, hogy az ügyfél nem gondoskodott megfelelően arról, hogy a HACCP-t az egység működésével kapcsolatban minden tekintetben harmonizálják, a kiszabott bírság jelen hiányosságot is szankcionálta” – közölték. A kormányhivatal főosztályának válaszából az is kiderült, hogy pontosan 6,6 kg növényi tejszínt vontak ki a forgalomból.

A következményeket firtató kérdésünkre arról is beszámoltak:  az üzemeltető kft. „írásbeli, elektronikusan megküldött nyilatkozatában” arról tájékoztatta a hatóságot, hogy „az októberi ellenőrzésen feltárt hiányosságok pótlását elvégezték”. Indokoltnak tartják ugyanakkor az utóellenőrzést a feltárt problémák miatt, amire ezután fog sor kerülni. A főosztály szerint a konyhával „kapcsolatban álló vállalkozásoknál nem volt hatósági ellenőrzés, az ellenőrzött vállalkozás felelős kizárólag a feltárt hiányosságokért”.

Még nem jogerős a határozat, még „indul” az üzem

„A levelében jelzett vizsgálat eredményéről még nem született jogerős határozat, így kérdései idő előttiek” – közölte a hvg.hu-val az Opera Gasztronómia Kft. marketing munkatársa, Juhász Emese. Válaszában arra hivatkozott, hogy a tavasszal nyitott termelőkonyhájuk „jelenleg részben fejlesztés alatt áll”, így annak működési rendjét még egyeztetik az illetékes hatóságokkal, mert tevékenységük során „minden tekintetben meg kívánnak felelni az irányadó jogszabályoknak”.

©

„Hangsúlyozni kívánjuk, hogy cégcsoportunk több mint 30 éve folytat gasztronómiai tevékenységet, éttermeinkben rendszeres ellenőrzést végeznek a hatóságok, ez idáig jogsértést nem állapítottak meg éttermeinkben, dolgozóink fokozott figyelmet folytatnak az előírások maradéktalan betartására, így biztosak vagyunk benne, hogy induló üzemünk is minden tekintetben megfelel az egyre szigorodó előírásoknak” – közölte. Egyben meghívást kaptunk, hogy „miután jogerős megállapításokra jut a hatóság, rendelkezésünkre állnak”, akár személyesen is megtekinthetjük a konyhát.

Mivel a szakhatóság pontos pénzbírságról számolt be, az üzemeltető szerint viszont ez még nem jogerős, Zsidai Zoltán Roy cége vélhetően megtámadta a határozatot. Erre visszakérdeztünk a kormányhivatalnál, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg válaszuk.

Pályázaton vitték el a bérletet

Az I. kerületi Táncsics utcában található, közel 300 négyzetméteres konyhát a Zsidaiék cégcsoportjához tartozó Opera Gasztronómia Kft. egy önkormányzati tulajdonú ingatlanban alakította ki, ezt a Budavári Polgármesteri Hivatal jegyzője, Nagy Teodóra megerősítette. A kft. „pályázati úton szerzett bérleti jogot az ingatlanra 2016 elején” – válaszolta a jogviszonyra vonatkozó kérdésünkre.

Azt is elismerte, hogy az októberi átfogó „társhatósági ellenőrzésen” az önkormányzat képviseletében az igazgatási iroda munkatársai is jelen voltak. Hiába kérdeztük viszont arról, mit tapasztaltak a kollégák a helyszínen, a jegyző arra hivatkozott, hogy „egyedi hatósági ügyről nem adhat felvilágosítást”. Illetékességének hiánya miatt a pénzbírságról, megsemmisített élelmiszerekről sem akart nyilatkozni.

A jegyző leszögezte, hogy bérbeadóként érintettek az ügyben, és „a törvényesség biztosítása érdekében ebben a minőségében az önkormányzat megtesz minden szükséges intézkedést”. Az ellenőrzést követő társhatósági intézkedésekről viszont egyelőre még nem kaptak tájékoztatást, a szakhatóság határozatát, a „bírságolás tényét és mértékét” így nem ismerik. „Amennyiben újabb ellenőrzésre kerülne sor, akkor önkormányzatunk is – mint bérbeadó – képviseltetni fogja magát” – tette hozzá Nagy Teodóra.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ingyen lehet megnézni Ascher Tamás kultikus Három nővér-rendezését

Ingyen lehet megnézni Ascher Tamás kultikus Három nővér-rendezését

Nyolc hangszóró dübörög a Huawei Sound X-ből

Nyolc hangszóró dübörög a Huawei Sound X-ből

Az Apple megoldaná: nemcsak vízálló, hanem víz alatt is használható iPhone jöhet

Az Apple megoldaná: nemcsak vízálló, hanem víz alatt is használható iPhone jöhet