Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Sejtelmes és bombasztikusnak szánt mondatok, valamint egy végletekig töredezett cselekmény: ezeket kapjuk, ha megvesszük 800 forintért a Hosszú Katinka és Shane Tusup által kiadott képregényt.

"Ő már senkiben sem bízik. Eluralkodott rajta a paranoia" - ilyen mondatoktól hemzseg az Iron Lady című képregény, melyet a Hosszú Katinka - Shane Tusup ügyvezetésével működő Iron Corporation Kft. ad ki. Az újságosnál a 2016/6-os számhoz jutottunk hozzá - tehát az öt korábbi rész ismerete nélkül estünk neki a vékony füzetnek. Nem lettünk sokkal okosabbak.

Sőt, igazából azzal a konkrétsággal találkoztunk, amellyel Hosszú Katinka úszóéletben elhangzott megszólalásaiban: utalás utalás hátán, elharapott szóvégek, félmondatok, sejtelmes tekintetek, de konkrétum alig. Nyilván lehet az eredeti történetnek is íve, de azért az sem járja, hogy egy füzet elolvasása után az egyszeri olvasó csak úgy áll és néz, mert egy szót sem ért a történetből.

©

"A képregény kitalált történet, mindennemű hasonlóság valós eseményekhez vagy létező személyekhez csupán a véletlen műve" - olvasható az impresszumban, aztán rögtön azt olvashatjuk a második oldalon:

"A TD Group bástyája szokatlanul erős pajzs cilert kapott a királyától, lehetetlen lenne így kiiktatni"

Majd pár sorral később:

"A játékmester is érzi a vesztét, ezért küldte szét a bástyáit".

Már csak egy fogat vicsorító Bol-Dog hiányzik illusztrációnak.

Hogy mindezeket ki mondja kinek, hol, miért, mi az a ciler - ezekről nem sok szó esik, de mivel szinte háromoldalanként ugrunk egy helyszínt, nem is tűnik fontosnak. Teljesen követhetetlen a sztori, Los Angeles, Budapest, egy fantasy-helyszín egy iroda között ugrálunk, valamiféle sakkfigurák alkotta világrendben vagyunk, de ennél okosabbak nem leszünk. Ja, feltűnik még egy vízfakasztó meg egy A-betűs címlapos zsebóra.

Mit csinál az Iron Lady? Valakiket valahogy megment, és róla is suttognak bőszen ("A néni egy fenomén? - Nem is akármilyen, csak még nem tud róla") de ennél több nem derül ki.

A rajzok elmennek, az a kevés mondat viszont, ami van, kattog-pattog, nem meggyőző.

Szívesen olvasnék egy tökös, vagány képregényt Katinkával/ról, de ez nem az, csak valami zagyva, homeopátiába oltott fengshui atmoszféra.

"Mi egy hazug világban élünk. Nem lehetünk őszinték, mert sajnos nem ilyen a természetünk."

Hát ha csak úgy nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben