szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök a Diaszpóra Tanács előtt tartott beszédében újra felidézte Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetését, de beszélt arról is, hogy a politikai korrektség szellemi elnyomásának vége és visszatér a szabadság. A magyar gazdaság szerinte még éveken keresztül jól teljesít, ha nem csinálnak valami nagy hülyeséget.

"Több mint 1100 évvel ezelőtt őseink ezt a huzatos helyet választották ki, ami mindig is útvonalak metszéspontját adta" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Diaszpóra Tanács előtt tartott beszédében szerdán reggel. Szerinte kevés olyan civilizációs megrázkódtatás érte a kontinenst, ami ne gázolt volna keresztül Magyarországon, ezért "semmi túlzás nincs abban a gyomorból feltörő ösztönben, hogy milyen veszély fenyeget most bennünket".

Mátyás óta nem volt ekkora régiós befolyás

Az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent a veszélyek száma, ez a NATO- és az EU-csatlakozásnak köszönhető. "Ide azonban csak jogilag csatlakoztunk önállóan, valójában Közép-Európa együtt csatlakozott. Soha nem volt Közép-Európának ekkora befolyása európai ügyekre, Mátyás óta biztosan nem" – mondta.

Ettől a ponttól kezdve a kormányfő elkezdte újra felolvasni előző évi beszédét, és sorra vette, mi az, ami bejött a kijelentéseiből. "Ma már senki sem vitatja, hogy a magyar gazdaság érdekében tett kísérletek sikeresek voltak. Egy éve túlzóan magabiztos mondat, ma már nem, mert az amerikai elnökkel is lehet arról beszélni, hogy a Fehér Házban fekete bárányként egyikünket sem látták szívesen. Fekete bárányok voltunk, éppen ezért sikertörténet a mienk" – hasonlította magát Donald Trumphoz Orbán Viktor.

Szerinte a britek kilépése és az amerikai elnökválasztás egy új korszakot nyitott, és "mindannyiunknak jó esélye van látni az új világrendet". Szakértőket idézve úgy vélte, hogy az elkövetkező évszázadban az öt legjelentősebb gazdaságból négy a Csendes-óceán vidékén lesz, az eddigi atlanti dominanciával szemben. Ez a tény szerinte komoly következményekkel jár Európa jövőjére is.

Orbán: A polkorrektség szellemi elnyomást jelent

A nyugati dominanciára épülő világrend végfázisában van, a katonai térképeket is át kell rajzolni, mert a nyugati katonai dominancia is lezárulhat a miniszterelnök szerint. Amíg eddig emberjogi diskurzusokról volt szó, ezután már az emberről lehet beszélni, nem a jogokról. "A balosok szerint a politikai korrektség nem más, mint egy önként választott korlátozás. Mi, akik benne vagyunk a politikában, egyáltalán nem így éreztük, korlátozva voltunk. – vélte a miniszterelnök – Ha az emberi létezésről beszéltünk, akkor középkoriak, klerikálisok voltunk, ha családról, akkor szexisták és homofóbok." A polkorrektséget tehát politikai elnyomásként élte meg, mert "aki kilógott, megbélyegezték, megszégyenítették, ez az igazság. A PC a szellemi elnyomás legelnyomóbb eszköze" – mondta. Orbán szerint az amerikai lábat remélhetőleg sikerült kiütni. Európában még nem, de errefelé haladnak a dolgok. "Visszatérhetünk a szabad diskurzus korszakába, ahol nem kell félnie az embernek, hogy konzervatív gondolatai miatt kirekesztik. A liberal non democracyből visszatérünk a szabadsághoz."

Az amerikai elnökválasztás kapcsán arról is beszélt, a demokráciaexport lezárulhat. "Azt gondoltuk, hogy az az egészséges, ha kereszténységre, felvilágosításra alapuló rendszerünket exportáljuk. Ostoba, primitív gondolat volt. Szabadságot kell adnunk az adott kultúrának, hogy meghatározzák a nekik kedves politikai intézményrendszert" – zárta le beszéde külpolitikai fejezetét a miniszterelnök.

Kevés migráns, kicsi Soros

Az európai gazdaság szerinte nem találja a kihívásokra adandó válaszokat, és amíg az eurózóna nem talál magára, addig ez a felemás teljesítmény marad. A migránskérdésről keveset beszélt a miniszterelnök, de azt elmondta, hogy a következő évtizedben megmarad a probléma, ezért figyelni kell rá, foglalkozni kell vele.

"Ha Európa így folytatja, megszűnik demokratikus kontinensnek lenni" – mondta az egy évvel ezelőtti Orbán Viktor. "Erre adott válaszokat a Brexit, ilyen lehet az olasz népszavazás, az osztrák elnökválasztás, a tavaszi holland választás és erre utalt a francia elnökválasztás jobboldali jelöltjeinek előválasztása is" – replikázott az idei.

A miniszterelnök olyan diszkréten sorosozott, hogy azt szalvétával sem lehetne szebben. "Hogyan jött létre az abszurd koalíció az embercsempészek, a rossz politikát folytató diktátorok és a nyugat-európai civilszervezetek között, ami a hajtóereje volt a migránshullámnak? Hazánk egy-két állampolgárát név szerint is megemlíthetném, de a jó ízlés miatt nem teszem" – mondta.

Végre jó hírek

A miniszterelnök elbüszkélkedett a legújabb munkanélküliségi adatokkal is. "4,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi mutató. Közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz, az 3,5 százalék körül van, erre mondják a szakemberek." Szerinte a kommunizmus és a "rákövetkező zavaros 20 év" mellett azért sem tudott kitörni a magyar gazdaság, mert "létrejöttek olyan társadalmi csoportok, amelyeknek a bekapcsolása a munkapiacra rendkívüli megterhelés nekik és a kormányzatnak is. Ha ügyesen manővereztek a segélyekkel, az önkormányzati kapcsolataikkal, a családtámogatással, akkor össze tudtak rakni a minimálbérnél nagyobb összeget. Innen kellett eljutni egy munkaalapú gazdaságba" – mondta a miniszterelnök.

A gazdaság szerinte az elkövetkezendő öt évben is folyamatosan erősödni fog, "ha a következő öt évben nem csinálunk irtózatos butaságot – magyarok vagyunk, szóval ez is előfordulhat – ha a vezetőink nem veszítik el a józan eszüket, akkor a pályán maradunk". Hozzátette azt is, hogy bármilyen romantikus lenne, ha csak mi lennénk sikeresek, a többiek nem, Magyarország mégis a sikeres szomszédságban érdekelt. Ehhez pedig a legjobb megoldása a V4-ek társasága, amiben "bizalom, erő, dinamika van, és Európa gazdasági növekedésének a javát fogja adni".

Orbán szerint nem szerencsés az EU részéről a bővítés-stop felé hajlás, a bővítési fáradtság. Szerinte Macedónia, Szerbia és Montenegró is tagállam kell hogy legyen, mert újabb erőforrásokra van szükség. Az ukránokkal pedig hasonlóan jó viszony kialakítását célozza a stratégiai együttműködés, mint ami a szerbekkel létrejött.

A miniszterelnök kiadta a Diaszpóra Tanácsnak, hogy ezentúl minden évben válasszanak ki egy olyan akciót, mellyel egy nehéz helyzetben lévő térségben segítenek, akár Afrikában, akár Ázsiában, vagy bárhol, mert "lassan belépünk a világ azon országainak csoportjába, mely már nem csak saját magával tud törődni, hanem tudna segíteni a világ többi részén is".

Orbán szerint zajlik a magyar nemzet újraegyesítése, ennek pedig megvannak a politikai, jogi korlátai, de lehetőségei is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA