szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak heti fél perc jut egy betegre, és a legtöbb esetben Budapestre kell bejárni orvoshoz a Pest megyeieknek.

Kritikus helyzet alakult ki Pest megye egészségügyi rendszerében – írja a Napi.hu egészségügyi szakértőkre hivatkozva. A lap azt írja, bár Pest megye lakossága a legnagyobb magyar megyeként napjainkra meghaladja az egymillió kétszázezret, az egészségügyi rendszere jó, ha négyszázezer lakos ellátására van kalibrálva, a megyeiek ezért részben a budapesti ellátásokat használják, amelyeknek összességében csak 60 százalékát használják maguka fővárosban élők.

Jelenleg Pest megyében 679 háziorvos, Budapesten 1245 háziorvos dolgozik. Az egy háziorvosra jutó betegszám országos átlaga 1566 beteg/praxis, ez az érték Budapesten 1413 (az ország második legjobb értéke), Pest megyében pedig 1818 (az ország legrosszabb értéke). Emellett Pest megye saját járóbeteg-ellátási kapacitása is csak heti 12 505 szakorvosi óra, ami azt jelenti, hogy egy Pest megyei lakosra heti fél perc OEP-finanszírozott szakorvosi idő jut, míg egy budapestire heti 3 perc 20 másodperc.

A Pest megyei járóbeteg szakrendelők 61 százaléka egyébként független, önkormányzati működtetésű szakrendelő, ugyanez az arány Budapesten 37 százalék, Hajdú-Bihar megyében pedig 30 százalék, a többi szakrendelést az állami tulajdonú kórházakban végzik.

Kórházi ágyak számában sem áll jól Pest megye: összesen 1821 aktív kórházi ágy működik a megyében, miközben Budapesten 11 467 aktív ágy van. Tízezer magyar lakosra jelenleg 43 aktív ágy jut, míg tízezer Pest megyei lakosra így csak 15. Ha a budapesti ágyakat csak a budapestiek használnák, tízezer lakosonként 65 ágy jutna, de ha testvériesen megosztoznának csak a Pest megyeiekkel a budapesti kórházi ágyakon, akkor már csak egy picit haladnák meg a magyar átlagot a 45 ágy/10 ezer lakos értékkel.

A jelenleg érvényes térségi ellátásszervezési rendszer szerinti három közép-magyarországi ellátási térségnek egyébként 3 millió lakos teljes ellátását, további másfél millió lakos szervezett speciális ellátását és 5 millió lakos alkalmi ellátását, valamint eseti speciális ellátását kellene biztosítania.

Néhány szakmai ágban talán mindez elvégezhető, a közép-magyarországi régióban jó a helyzet a gyermekpszichiátria, a klinikai onkológia, az intenzív szakellátás és a szemészet esetében, de jóval lakosságarány alatti a kórházi ágyak száma az urológia, a sürgősségi betegellátás, a sugárterápia, a szülészet-nőgyógyászat és a reumatológia terén.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy például a nyugati ellátási térségben, ahol az új szuperkórház is épülne, a kórházi ágyak 92 százaléka Budapesten van, miközben az ellátandó lakosság 33 százaléka Pest megyei. A rendszer azonban más szempontból is kaotikus: például a 10 ezer fős Biatorbágy aktív fekvőbeteg-ellátásáért – a szakmánként megosztott ellátási feladatok miatt – 17 budapesti kórház az illetékes, ezek közül jó néhány a másik két központi térségben helyezkedik el, amelyekben az ellátandó lakosságnak már 43 százaléka Pest megyei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!