szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar úszósportban ma uralkodó kultúrát egy demokratikusabb működésnek kell felváltania – olvasható a Hosszú Katinka Facebook-oldalára felkerült posztban.

Gyárfás Tamás szerdai lemondására aznap csak nagyon röviden reagált az épp a windsori rövidpályás úszó-világbajnokságra utazó Hosszú Katinka. Rio háromszoros olimpiai bajnoka az érkezés után azonban hosszabb Facebook-poszttal jelentkezett.

Értékelése szerint az úszószövetség elnökének távozása egy új korszak kezdetét jelenti, egy olyan korszakét, amelyben a szakmaiság és a magyar úszósport érdeke minden eddiginél előbbre való lehet, ahol nincs helye félelemnek és bizonytalanságnak.

Hazánk összes úszója, a felkészülésüket segítő edzők, szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy együtt, korlátok és gátak nélkül dolgozhassanak azon, ami valójában a feladatuk."

Hosszú úgy látja, most olyan változás következhet, amely mindenkinek teret és reményt adhat arra, hogy meghallgassák a véleményüket, megfelelő figyelmet kapjanak a problémáik, amelyek megoldásához is segítséget kaphatnak.

A magyar úszósport megmutatta, hogy a vészterhes időkben olyan összefogásra képes, ami eddigi történetében páratlan

– olvasható Hosszú Katinka bejegyzésében. A szöveg szerint a teljes megújuláshoz azonban elengedhetetlen, hogy a jövőben bekövetkező változások beivódjanak az úszás mindennapjaiba, mert a rendszerszintű problémák nem szűntek meg az elnök távozásával.

Továbbra is égető szükség van a hatáskörök tisztázására, átlátható szabályokra, megfelelően alátámasztott válogatási és forráselosztási elvekre, az edzőtáborok hozzáférhetőségének racionalizálására.

Az Iron Lady szerint óriási feladat áll még a magyar úszósport képviselői előtt, hiszen eddigi kultúrát fel kell váltsa egy demokratikusabb működés.

"A mai nap mindannyian vegyünk egy nagy lélegzetet, és folytassuk együtt azt a megfeszített, alázatos és kemény munkát, aminek célja a 2017-es Budapesti Világbajnokságra való felkészülésen túl az, hogy a magyar úszósport az őt megillető helyen, a világ élvonalában maradjon" – zárta sorait az úszó.

Gyárfás, a NER-áldozat, kinek vesztét a sok pénz okozta

Véget ért a vadászat, kedden lemondott a Magyar Úszószövetséget 23 évig irányító Gyárfás Tamás. 2015 decemberében a Tusup házaspár még egyedül kezdte a harcot, aztán egyre többen sorakoztak fel mögöttük, és amikor tíz napja a Nemzeti Sport vezetését egy másik nagy „harcos", az őt igazán nem kedvelő, nyíltan támadó Szőllősi György vette át, Gyárfás helyzete tarthatatlanná vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Irány a szerviz: lerepülhet a 180 millió forintos Lamborghini motorházteteje

Irány a szerviz: lerepülhet a 180 millió forintos Lamborghini motorházteteje

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy