szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisebbnek alapterületű, de nagyobb lesz a Magyar Nemzeti Galéria, mint most a Pecsa és környéke - ezen kaptak össze a szakemberek.

„Mintha lenne nekem egy kis 55 négyzetméteres disznóólam, de tartozna hozzá egy fedetlen lebetonozott kifutó, meg egy ganédomb, és így az már 110 négyzetmétert foglalna el a kertemből. Erre hivatkozva pedig azt próbálnám beadni egy építéshatóságnak (no meg a szomszédoknak), hogy a helyébe épített négy szint magas, 90 négyzetméter alapterületű, alápincézett társasház valójában kisebb, mint az elbontott disznóól volt a kifutóval és a ganékupaccal” – így értékeli Facebook posztjában Bardóczi Sándor tájépítész azt, ahogyan a Városligetben épülő új Magyar Nemzeti Galéria projektjét bemutatják a nagyközönségnek.

Az épület a Petőfi Csarnok helyét foglalja majd el, és Bardóczi szerint a számokkal a Liget Zrt. igyekszik trükközni, hogy a beépítettség kisebbnek tűnjön, az újságírókat pedig sikerüljön beetetni.

„A PeCsa alapterülete 5500 négyzetméter, magassága 12 méter. A történelmi közpark nagyrétjének helyére építendő Galéria nettó alapterülete 9000 négyzetméter, párkánymagassága 25 méter lesz, alatta pedig több szintben alápincézett. A 2,5-szer nagyobb épületről szemrebbenés nélkül állítják, hogy kisebb lesz az elődjénél, mert gyorsan beleszámolták a nyitott bolhapiac és az összes környező burkolat alapterületét is, így kaptak 5500 helyett 11 ezer négyzetmétert. Habár a Galéria körül is lesz burkolt tér, nem is kevés, azt valahogy már nem számolták hozzá a 9000 négyzetméterhez” – érvel az építész.

A Liget Budapest Projekt erre reagálva kiadott egy közleményt, amelyben azt mondja, hogy "egyes szakértők olyan kijelentéseket tulajdonítanak a Városliget Zrt-nek, amelyeket az sohasem állított - nevezetesen azt, hogy az Új Nemzeti Galéria épülete kisebb lenne a Petőfi Csarnoknál -  s aztán ezen általuk kreált állítást „kreatívan” és vehemensen cáfolják".

A Városliget Zrt. azt állítja, azt mondta, hogy az új épület kisebb alapterületű lesz, így kevesebb zöldfelületet vesz el majd a parkból, mint jelenleg a Petőfi Csarnok és a hozzátartozó lebetonozott kültéri koncerthelyszín.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!