szerző:
hvg.hu

A Várból végleg kiköltöztették Varga Imre Kodály-szobrát, amely eredetileg a Miniszterelnökségnek majdan helyet adó Karmelita kolostor mellett állt.

Nem állítják fel újra a várbeli Püspökkertben Kodály Zoltán szobrát, amelyet az Orbán-kormány Várba költözése miatt bontottak el – írja a Magyar Nemzet.

A lap felidézi, Varga Imre szobrát eredetileg 1982-ben állították fel az I. kerületi, a Bécsi kapu melletti, de a Váron kívüli Európa ligetben, majd innen 2003-ban vitték át a Püspökkertbe. Ez azonban annak a területnek a része, amely a Miniszterelnökségnek kiszemelt Karmelita kolostor mellett található, az építkezés kezdetekor pedig a szobrot elbontották.

Eddig úgy volt, hogy a szobor később visszakerül majd a Püspökkertbe, de most végül ismét az Európa ligetbe szállították.

A Magyar Nemzet megkereste a Miniszterelnökséget az üggyel kapcsolatban, amely azonban csak annyit közölt, hogy a Budavári Önkormányzat kérésére adták át a szobrot, hogy az visszakerülhessen az eredeti helyére. Az önkormányzat azonban egy korábbi közleményében azt írta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter (vagyis Lázár János) kereste meg az önkormányzatot, hogy segítsen a szobor méltó helyét megtalálni a kerületben.

A szobrot elvileg pénteken avatják fel régi-új helyén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!