szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szír, orosz és iráni felszólalók is részt vettek az orosz nagykövetség előtti megmozduláson, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a Szíriában szenvedő civilekkel, illetve hogy felszólítsák Moszkvát: ne támogassa többé az Aszad-rezsimet.

Néhány százan vonultak ki vasárnap délután 3 órára a budapesti orosz nagykövetség elé, hogy kifejezzék szolidaritásukat, és felszólítsák Oroszországot, fejezze be "az illegitim és gyilkos" Aszad-rezsim támogatását.

©

A tüntetés szervezője beszédében úgy fogalmazott:

élőben nézhetünk végig egy népirtást, és nem teszünk semmit.

Ezért pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök felelős - mondta. Arra biztatott mindenkit, hogy támogassa a civil szervezeteket és ne maradjon közömbös, amikor "országunkban tombol az államilag gerjesztett idegengyűlölet".

©

Majd egy iráni fiatalember szólalt fel: azt mondta, hazája kiállt Aszad mellett és támogatja, szép lassan elnyomták az Aszad-ellenes hangokat. Most az iráni média még a civilekkel sem szolidáris, ennek ellenére ott is sokan kiállnak a béke mellett.

©

Egy orosz felszólaló arról beszélt, hogy Moszkva cinikus okokból ugrott be ebbe a háborúba, mert egyszerűen profitja származik belőle. Ez nem hoz Oroszországnak dicsőséget. Bár nagyhatalom akar lenni az ország, de nem ez a módja, inkább meg kellene állítani az öldöklést - mondta. Az orosz felszólaló szerint sokkal egyszerűbb bombákat ledobni, mint az otthoni gazdasági problémákat kezelni. "De itt az idő, hogy elmondjuk, elegünk van!" - fogalmazott.

Nu pagagyi, Putyin!
©

Egy szír férfi magyarul szólalt fel: felidézte, hogy "a rettegett Aszad-rezsim" idején tömegmegmozdulásokon álltak ki a sajtó- és politikai szabadságért, de embertelen brutalitás volt a válasz a békés poltikai tiltakozásokra. Hat hónapig folytak a tüntetések, és közben bebörtönöztek és titokban kivégeztek ellenzékieket - mondta. A háborúban aztán milliók váltak földönfutóvá, embertelen körülmények lettek a kórházakban, felbecsülhetetlen értékű régészeti kincsek pusztultak el. Aleppo előtt már több város erre a sorsra jutott, csak arról nem tudósítottak - jegyezte meg.

©
©
A műbabával tüntető nő azt mondta, a férje szír, és több barátjuk odaveszett a háborúban
©

A szír férfi megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, hogy egy nemes ügyhöz csatalkoztak. "Az aleppóiaknak üzenünk, hogy halljuk őket" - mondta.

A tüntetés végén sokan átmentek a lengyel követségre, hogy az ott 16 órakor kezdődő demonstráción vegyenek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre

Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​

Lángoló kamion miatt zárták le az M1-est​​​​​​​