szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap is folytatódtak Varsóban a parlamenti újságírók munkáját korlátozó intézkedések elleni tiltakozások. Közben a kormánypártiak is szervezkedni kezdtek, s ellentüntetésre készülnek. Budapesten a lengyel nagykövetség épülete elé vonulnak a lengyel demokratákkal szimpatizáló tüntetők.

A varsóiak a parlament épülete előtt tüntetnek, miközben az épületben az ellenzéki képviselők vasárnap is folytatták pénteken kezdett ülősztrájkjukat.

Miközben a kormánypárti erők támogatói ellentüntetésre készülnek, a hatalom képviselői párbeszédet kezdtek az ellenzékkel. Andrzej Duda államfő még vasárnap találkozik a parlamenti ellenzék és az újságírók képviselőivel, miután szombaton a parlamentben dolgozó tudósítók a felsőház vezetőivel tárgyaltak, és állítólag megkezdték egy kompromisszumos javaslat kidolgozását.

©

A tárgyalások hétfőn folytatódnak, s míg az ellenzék azt állítja, hogy az új szabályok bevezetésével a kormány korlátozni akarja a sajtószabadságot, Beata Szydlo kormányfő botrányosnak nevezte a parlament blokádját. „Mindenki tiltakozhat, de a mások véleményét is figyelembe kell venni” – tette hozzá. Az új szabályozás – amely korlátozná a parlamentben dolgozó újságírók és tévések számát – január elsején lépne életbe, és az EU vezetői közül is többen kifogásolják. 

Az ellenzék azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy pénteken – a már megkezdett tiltakozások miatt – a kormánypárti képviselők nem a fő tanácsteremben fogadták el a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

Budapesti tüntetés vasárnap

A budapesti lengyel nagykövetség előtt vasárnap délután négy órakor kezdődik a lengyel ellenzéket támogató demonstráció.  „A lengyel demokrácia veszélyben van. A pénteki események rávilágítottak arra, hogy Magyarországhoz hasonlóan ott is az állampolgári összefogáson múlik, hogy milyen irányba halad tovább az ország. Ezért történelmi hagyományainkhoz méltóan most is szeretnénk kiállni a demokratikus lengyel nemzetért” – áll a szervezők facebookos felhívásában.

Hatalmas tüntetés volt Lengyelországban a sajtószabadság korlátozása miatt

Tüntetők állták el a lengyel parlament minden kijáratát több órán át péntek éjjel, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet - jelentették hírügynökségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó