szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1,6 milliárdot követelt a kormány az Országos Roma Önkormányzattól, mert a Farkas Flórián vezette szervezet szabálytalanul használt fel uniós pénzt. Most 1,3 milliárdos "gyorssegélyt" kapnak.

Márciusban kapott 1,6 milliárdos fizetési felszólítást a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A Híd a munka világába programra kapott pénzt követelte vissza a tárca, miután érdemi tevékenységet nem végeztek. A minisztérium tizenkét gyanús ügyben vizsgálódott, összesen 860 millió forintnyi kifizetést kétesnek tartottak, nem beszélve arról, hogy a bérkifizetés is meghaladta a 700 millió forintot.

Nem mellékes szál, hogy a szervezetet akkor Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette, és az ügyben az OLAF, az unió csalás elleni hivatala is vizsgálódik. Az Emmi viszont csak a szerződést bontotta föl a feltárt szabálytalanságok miatt, büntetőfeljelentést nem akart tenni az ügyben. A tárca fogadkozott, behajtja a pénzt, bár az sohasem látszott, miből tudná ezt megtenni az ORÖ. Most itt a megoldás: a hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozattal 1,3 millárd forintot kapott az Országos Roma Önkormányzat, "speciális támogatások" megnevezéssel, még idei kiutalással.

A kormány több civil és egyéb szervezetet is támogatott ugyanebben a körben, de ilyen kiugró támogatást csak kevesen kaptak, speciális támogatást viszont rajtuk kívül senki sem. A tételt a HírTV vette észre, és a RomNet írt róla bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!