szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A baloldalt támogató értelmiség tekintélye már nem a régi, kérdés, hogy helyükbe léphet-e a ma még fiatal értelmiség.

Kötcsei beszédében Orbán Viktor már 2009-ben azt fejtegette, hogy a korábbi politika csődje magával rántotta az azt támogató értelmiségi elitet is, és volt is ebben igazság. A közvélemény joggal érezhette úgy, hogy a liberális értelmiségnek nincsenek válaszai a változó helyzetre.

Nem sikerült feltölteni azonban a régiek helyét új, konzervatív szellemi elittel, pedig a frissen alapított kutatóintézetek, szerkesztőségek feladata az lenne, hogy sorozatban gyártsák az utánpótlást. Ennek részben az az oka, hogy a megújulást szintén elmulasztó jobboldali szellemi elit nem kellően kritikus, ezért a közvélemény nem is fogékony a megnyilvánulásaira.

A magyar értelmiség mindig is kettős helyzetben volt: egyrészt kritizálta a hatalmat, másrészt megfelelési kényszer alatt állt, hiszen egzisztenciálisan az államtól függött.

A mostani fiatal értelmiségiekben a korábbi generációk világmegváltó utópiája, és a társadalmi egyenlőtlenségekkel szembeni érzelmi túlfűtöttsége nincs meg, de ez még nem jelenti azt, hogy érzéketlenek volnának. A lázadás azért sem jellemző rájuk, mert bizalmatlanok a politikával szemben, illetve nincsenek súlyos egzisztenciális gondjaik.

A magyar értelmiség egykori győzelméről, és mai utódaikról bővebben a friss HVG-ben olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük