Bihari Ádám
Bihari Ádám

Digitális igazolással biztosítaná egy civil kezdeményezés az ellenzéki előválasztási folyamat tisztaságát. Nem tartanak tőle, hogy a Fidesz meghekkelné az ötletüket, mert adatokat nem tudnának kinyerni, a szavazást pedig szerintük nem tudják rossz irányba manipulálni.

"Elindítottuk a hajót, fel lehet rá szállni!" – üzente Magyar György ügyvéd azon a pénteki, budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az Anonim Digitális Azonosító nevű kezdeményezést mutatták be. Ez a szervezők szerint olyan online előválasztási rendszert jelent, amelyben az állampolgárok maguk szavazhatnának arról, hogy a 2018-as parlamenti választáson mely ellenzéki jelöltek induljanak.

©

A projektet civil kezdeményezésnek nevezte Magyar, bár az asztalnál két párbeszédes politikus is ült: Karácsony Gergely és Tordai Bence. A kezdeményezés politikai hátteréről elsősorban ők, a Választói Mozgalom képviseletében megjelent ex-LMP-s Vágó Gábor és a már említett Magyar György beszélt.

Nulladik forduló az interneten

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban a pártokat győzködték az előválasztásról szóló kezdeményezésükről, de most a civil mozgalmakkal is egyeztetnek. A jelöltállítási folyamatból nem a pártokat kell kiseprűzni, mondta, hanem az állampolgárokat és az állampolgári kezdeményezéseket beengedni. Ezzel az online jelölési procedúrával az állampolgári részvétel kultúráját akarják felerősíteni és rajta keresztül becsatornázni az állampolgári részvételt. "Az Orbán-rendszer el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika a pártok ügye. Én viszont populista ellenzéket akarok, amelyben az emberek adják a témákat" – mondta a Párbeszéd társelnöke.

Az elhangzottak alapján a szervezők terve az, hogy a bizonytalan szavazókat bevonják a politikába, hiszen az előválasztás során nem csak a nagyobb ellenzéki pártok közül válogathatnak majd a választók. Ezzel párhuzamosan a folyamattal új kezdeményezések, mozgalmak, de akár személyek is szondázhatók lennének.

Magyar szerint

az előválasztással nem lehet szórakozni, az ellenzéki pártok pedig jelenleg ezt teszik.

"Ez egy online 0. forduló lesz, aminek az a célja, hogy mutatkozzanak meg az értékek, mert a választási törvény a második forduló eltörlése óta arra kényszeríti az aktorokat, hogy előre egyeztessenek egymással, az eredmények ismerete nélkül" – mondta az ügyvéd.

Kéne valami újszerű

A technikai részleteket Borz Miklós (Online Nulladik Forduló), Heindl Péter (Választói Mozgalom), Magosányi Árpád és Szabó Károly (Közösségi Digitális Eszközök Alapítvány) ismertette.

©

A projekt alapja, hogy

az adatom.hu oldalon megszerzett regisztráció után lehetne szavazni

az állampolgár által szimpatikusnak ítélt jelöltre.

Sőt, akár több jelöltre egyszerre leadott súlyozott voksokról is szó lehet, de ezt majd az előválasztásokról folytatott tárgyalások fogják eldönteni. Borz Miklós szerint erre azért van szükség, hogy a kisebb támogatással rendelkező erők is megmutathassák, milyen bázisuk van, milyen társadalmi körre támaszkodhatnak, hiszen a rendszerváltás idején is pár hét alatt kerültek elő olyan, korábban ismeretlen figurák, akik később az ország irányítóivá váltak. Ugyanakkor az előválasztás egy játéktér, hiszen nincs jogi konzekvenciája.

Sürgősen keresi a kormány az új csodafegyvert

Legkésőbb márciusig, vagyis szűk két hónapon belül meg kell találnia a kormányzati kommunikációs stábnak azt az intézkedést és a hozzá kapcsolódó új hívószót, amelyre a 2018-as választási kampányát építheti a Fidesz - értesült a hvg.hu.

Szabó Károly szerint országos választásra is alkalmas technológiájuk van és már akár holnap üzembe állítható rendszerük is, de az előválasztásra egy új, szebb változattal készülnek. A személyes adatok kezelésével kapcsolatban elmondta, az anonim digitális azonosító olyan, mint egy civil anonim ügyfélkapu. Bárki nyithat egy fiókot, regisztrálhat és mivel adatait önként adja meg, ez adatjogi szempontból sem aggályos. Az egy szinttel magasabb regisztrációhoz viszont már személyes azonosításra lesz szükség.

Megint házhoz mennek

Ezt az úgynevezett tanúsító önkéntesek végzik majd, akik akár házhoz is mennek, de a bekapcsolódó pártoknál valószínűleg a helyi pártközpontokban is működni fognak. "Egy állampolgár csak egy fiókot tud majd nyitni és csak egyszer tud szavazni" – mondta. Tanúsítóként viszont rengeteg önkéntes kell, hogy dolgozzon, hiszen a szervezők több százezer embert szeretnének bevonni az előválasztásba. Vágó Gábor szerint ez már a kampány előszobája lehet, hiszen mindenki azon fog versenyezni, hogy az ő tanúsítójánál regisztráljanak a választók.

A hvg.hu kérdésére, nem tartanak-e attól, hogy a kormánypárti szavazóbázison keresztül tulajdonképpen a Fidesz döntheti el, kik legyenek az előválasztás győztesei, Karácsony Gergely azt mondta, nem tartanak a rosszhiszemű részvételtől, mert a francia jobboldali elnökjelöltről szóló előválasztásba sem zavart be, hogy baloldali szavazók is bekapcsolódtak. "Ha a Kubatov-hadsereget ránk uszítják, ezt akkor is csak egy részvételi választás" – mondta Szabó Károly.

"Felejtsük már el a Fideszt!" - interjú Schiffer Andrással és Vágó Gáborral

Schiffer András és Vágó Gábor: rendszerkritikus pártot hoztak létre, majd kiléptek a hivatásos politizálásból. Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak az ellenzéki politizálás esélyeiről, és arról, hol romlott el az LMP. De arra is választ kaptunk, ki hordja a bohócsipkát az ellenzéki oldalon, mit gondolnak a 2018-as választások bojkottjáról és milyen alternatív történetet kellene az ellenzéknek megalkotnia.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Sorra lépnek ki az alapítók a Mi Hazánk Mozgalomból

Dízelhiszti helyett dízelhibrid: teszten a zöld rendszámos és 1300 km-es hatótávú Mercedes

Dízelhiszti helyett dízelhibrid: teszten a zöld rendszámos és 1300 km-es hatótávú Mercedes

Karácsony elmondta, mit gondol a pénteki előválasztási vitáról

Karácsony elmondta, mit gondol a pénteki előválasztási vitáról

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

A Samsung után a Huawei sem meri még piacra dobni összehajtható mobilját

A Samsung után a Huawei sem meri még piacra dobni összehajtható mobilját