szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Szociális Fórum szerint az idei télen eddig mintegy száz ember halálát okozta a fagy.

©

Egy nő és egy férfi - két hajléktalan ember - holttestét találták meg vasárnap Budapesten, a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában. Az első feltételezések szerint is valószínűleg halálra fagytak, az M1 déli híradója még azt hangoztatta, hogy erre nincs bizonyíték. Kora délután aztán Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője hivatalosan is elsimerte, hogy fagyhalált haltak.

A szociális ügyekért felelős Czibere Károly államtitkár éppen délelőtt jelentette ki, hogy az elmúlt két napban az extrém hideg ellenére senki nem halt meg kihűlés miatt.

A Magyar Szociális Fórum nevű civil szervezet ugyanakkor azt közölte, hogy eddig száz körül jár a fagy áldozatainak száma. Mint a HVG kérdésére pontosították, az idei télen december végéig nyolcvan ember halálát okozta a kihűlés, januárban pedig ez a szám körülbelül hússzal nőtt. közleményük szerint "Ki kellene nyitni a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Ezért félő, hogy a fagyhalál áldozatainak száma a százat is meghaladhatja. Sok embertársunknak nincs hová mennie, nincs hol meghúzódnia, mert a hajléktalanszállók és melegedők megteltek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Blikk: L. Simon feleségének cégei 135 millió forintos uniós támogatást kaptak idén

Blikk: L. Simon feleségének cégei 135 millió forintos uniós támogatást kaptak idén

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg