Tetszett a cikk?

Évek óta nem volt ilyen hideg az országban, ám a hajléktalanszállók nincsenek tele. Vannak bárok, amelyek nappali melegedőként üzemelnek, sok helyen viszont "lerabolják" a jótékonyságból kirakott kabátokat. A körmendi menekültek a plébánián húzzák ki a mínuszokat, sátraik ugyanis a hóban állnak.

Az ország nagyobbik felén ismét rendkívül hideg éjszakára figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, kedd hajnalban mínusz 13, mínusz 20 fok várható, azonban a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati völgyeiben -23, -25 fokra is számítani lehet. Az elmúlt napokban két hajléktalan ember fagyott halálra Zuglóban, a Kövér Lajos utcában találtak rájuk vasárnap délelőtt.

A Menhely Alapítvány igazgatója, Aknai Zoltán azt mondta, a Zuglóban elhunyt két embert a jelenlegi információi szerint az utcai szolgálat ismerte, azonban nem azon a helyen találkoztak velük korábban, ahol vasárnap délelőtt megtalálták a holttestüket. Arról ugyanis nem tudtak, hogy visszaköltöztek a kihalt telekre. Zuglóban elég sok hajléktalan él, Aknai úgy véli, most mindenkiről tudnak a szakemberek, őket naponta akár többször is meglátogatják.

A rendőrségtől kértünk, de egyelőre nem kaptunk friss adatokat arról, hányan fagytak meg a rendkívüli hidegben. Az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője vasárnap arról beszélt, "sajnos nem egyedi esetről van szó". A rendőröket egyébként minden megyében riasztották az extrém hideg miatt, jellemzően idős emberek kértek segítséget, például azért, mert nem tudták felaprítani a tűzifát. A rendőrök folyamatosan figyelik a hajléktalan vagy a magukról gondoskodni képtelen, idős emberek körülményeit – tette hozzá Lakatos Tibor.

©

A polgárőrök is megerősített járőrszolgálatot látnak el. Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára pénteken arról beszélt, az országos rendőrfőkapitány, valamint a belügyminiszter utasította a rendőröket, polgárőröket és polgármestereket, hogy különösen figyeljenek oda a településükön egyedül élő, rászoruló, idős emberekre. A Belügyminisztérium által biztosított tűzifaprogram keretében nagyjából 2300 önkormányzat jutott tüzelőanyaghoz, amit a rászorulók között osztanak szét, a kormány erre 3 milliárdot különített el. Ha valakinek az élete veszélyben van a fűtetlen lakásában, az önkormányzatoknak kell intézkedniük, valamint jelzőrendszert is működtetniük kell ebben az időszakban. A kormány ehhez biztosítja a forrásokat.

A falu-, illetve tanyagondnoki szolgálat is fontos feladatot lát el a kihűlések megelőzésében, erre, illetve az utcai szociális munka szolgálatra 540 milliót költ a kormány.

Az eltűnt személyek felkutatására és az utakon elakadt járművekben ülőkre is nagyon odafigyelnek. Felmérik a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra váró emberek számát is, és amennyiben szükséges, segítik eljutásukat az egészségügyi ellátóhelyekre, valamint nyilvántartják a melegedőhelyeket is, amelyekből országszerte mintegy 3900 van.

Nincs telt ház

Még van szabad kapacitás a hajléktalanszállókon, jelenleg 90-92 százalékos ezeken a kihasználtság, bár az alapítvány szállói megteltek, miután lábadozókat is fenntartanak – mondja a Menhely Alapítvány igazgatója. Ennek ellenére nyílnak az új helyek is: Tarlós István főpolgármester hétfőn új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el, a FÖRI V. kerület Akadémia utca 1. szám alatti székházának színháztermét nyitják meg hétfő este 6-tól, matracokat és alapvető élelmiszereket a Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei biztosít.

Országszerte 11 100 hely áll a hajléktalanok rendelkezésére – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, ez a számításaik szerint még a leghidegebb éjszakákon is elég. Az utcai szociális szolgálatokból 83 működik, de megerősítették a regionálisan működő diszpécserközpontokat, amelyek folyamatos ügyeletet működtetnek, figyelik a szállók, átmeneti melegedők kihasználtságát, segítik a kapacitások jobb kihasználtságát. A kormány évente 9 milliárd forintot szán a hajléktalanellátásra, a téli krízisidőszakban a megnövekedett feladatokra további csaknem 360 millióra pályázhatnak az ellátó szervezetek.

A Menhely Alapítvány igazgatója azt mondja, továbbra is nagyon nehéz rávenni az utcán élőket arra, hogy a rendkívüli hidegben keressenek menedéket. (Hogy ez mennyire így van, az péntek éjjel készített riportunkból is kiderült.) Még a zuglói tragédia sem motiváló, "az életösztön nem mindig kerekedik felül". Aknai Zoltán azt mondja, ilyen időben a hatóságok sem vegzálják az aluljárókban élő hajléktalanokat. "A hajléktalanszállás körülményeihez nehéz alkalmazkodni, sokan vannak egy szobában, van, aki az összegyűjtött, nagy mennyiségű holmiját félti" – magyarázza Aknai.

Az elmúlt napokban rekordszámú hívás fut be hozzájuk, naponta több mint 300 hívás érkezett a diszpécserekhez és 172 alkalommal riasztották a szolgálatot utcai esetekhez – mondja az igazgató. Az ilyen bejelentésekhez szociális munkást, életveszély esetén mentőt küldenek a helyszínre. Elsősorban az a cél, hogy elhelyezzék az ügyfeleket, de aki nem hajlandó elfogadni a segítséget, azt a túlélésben segítő eszközökkel, takaróval, meleg ruhával, teával vagy étellel látják el.

Ismét elmondta: aki olyan rejtőzködő hajléktalant ismer, akinél nem megoldott a fűtés, hívja a diszpécserszolgálatot, ugyanis életet menthet. Mínusz 10 fokban, védelem nélkül pár óra alatt is ki lehet hűlni végzetesen. (A hívható telefonszám: 06-1-338-4186.)

Maximumon az adakozókedv

A brutális hideg miatt kedd estig meghosszabbította az embermentő akcióját a Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány. Krízisautók járják a várost, szendvicset, teát, takarót osztanak az utcán vagy aluljárókban élőknek, de ételt a kevésbé preferált hajléktalanszállókra is visznek.

Éjszakánként kicsivel több mint 100 embert érnek el az utcán. A Budapest Bike Maffia kommunikációjáért felelős Havasi Zoltán azt mondja, sokakat próbáltak rávenni arra, menjenek hajléktalanszállóra – lista is volt a kezükben arról, ezek hol vannak –, azonban nem jártak túl nagy sikerrel. Egy tragikus esetről hallottak, egy hajléktalan férfi barátja meghalt a tűzben, amit melegedéshez gyújtottak.

Az adományok viszont özönlenek: egy nap alatt több mint 1500 ember ment segíteni, 2,5 tonna tartós élelmiszert, 2500 takarót kaptak. Havasi szerint "elképesztő az összefogás", ilyet a vörösiszap-katasztrófa idején, illetve a március közepi nagy havazáskor tapasztaltak utoljára. Azt mondja, az államnak a társadalmat mozgósító programot is kellene indítania.

Több étterem, bolt is felajánlotta a melegedési lehetőséget nyitvatartási időben.


Jó, jó, de szétlopják és elázik?

Szabadfogas néven indított egy akciót Gerlóczy Zsigmond, vélhetően azoknak a tengeren túli akcióknak a mintájára, amelyek pár nappal ezelőtt jártak körbe a magyar facebookozók között is. Az ötlet úgy tűnik, bevált, országszerte már több mint 120 ponton találhatók kabátok vagy meleg holmik, egy fogasra akasztva, mellette a felirat, miszerint ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha segíteni akarsz, hagyj itt egyet. A Vígszínház előtt van az egyik ilyen pont, ott vasárnap este hatalmas kupacban álltak a kabátok. A kezdeményezés Facebook-oldalán azonban visszaélésekről is beszámolnak, volt, aki azt írta, "sajnos, egyre több Szabadfogasnál jelennek meg olyan honfitársaink, akik autóikat pakolják meg a nekik megtetsző kabátokkal (gondolom, viszik eladni őket)".

A 444.hu híre szerint a pécsi Irgalmasok Templomának plébánosa nincs elragadtatva az ötlettől, máshova kellett vinni a kabátokat. Bár Pió atya a lapnak azt mondta, nem ő vitette el a kabátokat, ám szerinte ez az ötlet így nem is jó: a kabátok megázhatnak, így használhatatlanok lesznek, másrészt a senkinek nem kellő kabátok az ő nyakába szakadnának.

Egyébként mit tesz az egyház?

Megkerestük a katolikus, a református, az evangélikus egyházat, valamint a Mazsihiszt, hogy a rendkívüli hideg miatt kértek-e a lelkészektől valamilyen pluszt. A református egyház a Szeretetszolgálathoz irányított minket, azonban kiderült, plusz akcióval nem készülnek, a korábban eltervezetteket viszik, mint például a tűzifaosztás.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök felhívást tett közzé "az evangélikus egyház népéhez", azt kérve, hogy lehetőség szerint legalább néhány órára nyissák meg a gyülekezet vagy az egyházi intézmények fűtött helyiségeit a rászorulók előtt, adjanak nekik forró teát és élelmet, de szükség lehet takaróra, hálózsákra, meleg ruhára, tűzifára. Szükség esetén hívjanak orvost vagy mentőt, a tanyákon vagy máshol egyedül élőkre, a kisgyerekekre külön figyeljenek oda, buzdítsák a gyülekezet tagjait is segítségre. A másik megkeresett két egyház nem válaszolt.

Kemény a helyzet Körmenden, a menekülttáborban, ahol hóban állnak a sátrak.

©

Beszéltünk egy önkéntessel, aki azt mondta, a menekültek javarészt csak internetezni járnak vissza a táborba, egyébként meg a körmendi plébánián húzzák meg magukat. A plébánossal hétfőn nem tudtunk beszélni, munkatársa azt mondta, a menekültek befogadásáról a honlapon tájékoztatnak, de az utolsó hír ott december 28-i. Akkor 22-en éltek a sátortáborban, akik közül sokan eltávon voltak. A plébánia termében jellemzően 7-8 ember éjszakázott. Az előbb említett és névtelenséget kérő önkéntes arról beszélt, a napokban újabb 11 ember érkezett Körmendre.

Néhány gyerek ma boldog volt

A kispesti Erkel Ferenc Általános Iskolában ma korábban, dél körül hazaengedték a gyerekeket, miután az iskolában fűtésgondok vannak. Az igazgatót nem értük el, de beszéltünk a kerület polgármesterével, Gajda Péterrel (MSZP), aki azt mondta, egy új kazán beszerelésére rendkívüli, 10 milliós támogatást ad az önkormányzat az iskolának – holott ez már nem a feladata –, a héten elkezdődik a munka, így hamarosan újra normális hőfok lehet az iskolában.

A Hír Tv szerint a balatonalmádiban lévő Vörösberényi Általános Iskolában is megadta magát a kazán, ott rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az igazgató, reggel ugyanis csak 13 fok volt a termekben. 126-ból 10 gyerek maradt az iskolában, akiket a kézi vezérléssel beindított kazánhoz legközelebb lévő teremben helyezték el, és bekapcsolták a hősugárzókat is, hogy ne fagyjanak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!