szerző:
hvg.hu

Egy ponyvával le nem takart teherautó elé álltak tiltakozni a Ligetvédők, a vezető állítólag nem bírta tovább a feszültséget, és meglökte őket. A mentők és a rendőrség is kiszállt a helyszínre.

Kezdenek újra elfajulni a dolgok a Városligetben. A nem lankadó, ma már 299. napon kitartó Ligetvédők most épp a volt Közlekedési Múzeum bontásánál lassítják a fejlesztést. Számos panaszuk egyike, hogy a Városliget Zrt.-vel szerződésben álló bontók nem tartják be a munkavédelmi és egyéb előírásokat.

Ez is okozta a mai incidenst is: az egyik, sittet szállító teherautó letakarás nélkül vitte volna el az építési hulladékot, ezt ellenőrizték épp a Ligetvédők. Elengedték, amelyik rendben volt, és akkor az egyik nem állt meg, holott láthatta, hogy ott áll az úton az aktivista. A vezetőnél - Antal Nikoletta Henriatta aktivista és Csák Gergely elmondása szerint - elszakadt a cérna, és nekik ment a teherautóval kétszer, kis sebességgel. A  nő a lábát, gerincét, derekát fájlalja. A helyszínre kiérkező mentők elvitték volna, de az áldozat inkább vállalta, ő megy majd később el röntgenre, mert fájdalmai vannak. Kiszállt a helyszínre a rendőrség is.

Az egyik sértett Ligetvédő így írja le a történteket: "Az egyik visszatérő teherautó rám és Ritára húzta a kormányt, de erről nem volt videó. Kifelé jövet viszont nem engedtük, ő meg azt gondolta, hogy erősebb Ritánál. Aztán hogy nálam. Meg hogy mindkettőnknél. És gondolta, hogy akkor majd keresztülhajt rajtunk. Ritát meglökte, aztán amikor én is beálltam elé, akkor mindkettőnket. Aztán egyszercsak már sokan álltunk előtte, kénytelen volt megállni. Rendőrt hívtunk, közúti veszélyeztetés bcs. igenalapos gyanúja miatt. Rita a derekára panaszkodott, azért érkezett a mentő, hogy biztos ami biztos megvizsgálják."

©

A rendőrség feltehetően hivatalból is megindítja az eljárást, de ha nem, a sérülés mértékétől függően az aktivisták is panaszt emelnek, mondta Csák. A hvg.hu-nak más Ligetvédők elmondták, feljelentést tesznek, a veszélyes szállítás miatt pedig panaszt.

©

Épp ma, amikor a ligetvédők és a BRFK perének első felvonása zajlott a júniusi tömegoszlatással kapcsolatban, amikor a rendőrség a Közlekedési Múzeumnál demonstrációt tartó, az építési területre a munkagépeket nem hagyó bejutni ligetvédők és az őket elvivő, a demonstrációt feloszlató rendőrség között - a tárgyalást iratpótlás miatt február végére napolták el.

Nem tudni, mennyire tudja tartani az ütemtervet a beruházó Városliget Zrt., 2018-ra a tervek szerint át kéne adni az első ütemet: Magyar Zene Háza, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ épületeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Súlyokkal megpakolt teherautók foglalják el a Lánchidat péntek éjszaka

Súlyokkal megpakolt teherautók foglalják el a Lánchidat péntek éjszaka

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot