Tetszett a cikk?

Botka László a napokban meghirdeti a programját.

Az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy Botka László szegedi polgármester, a párt országos választmányának korábbi elnöke legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje – jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A pártelnök a sajtótájékoztatón ugyan jelezte, hogy egyéb témákban nem válaszolnak, azonban mint a végén kiderült, semmilyen kérdést nem akartak hallani.

A szegedi polgármester teljes felhatalmazást kapott az MSZP elnökségétől, hogy folytassa le a tárgyalásokat a szövetségesekkel, civilekkel.

Botka László azt mondta, a választók többsége kormányváltást akar, ehhez egységes alternatívára, egységes közös listára, 106 képviselőjelöltre van szükség, akikről előbb megkérdezik a választópolgárokat. A minimális feltételek közé sorolta még az új baloldali politikát is. Botka azt mondta, a tárgyalást a következő napokban, hetekben lefolytatja a többi párttal, az új programja téziseit a következő napokban nyilvánosságra hozza, bár további javaslatokra is nyitott.

Botka korábban arról beszélt, nincs értelme mind a 106 választókerületben előválasztást tartani, ő a legnépszerűbb jelölt kiválasztására a többi között közvélemény-kutatási adatokat vett volna figyelembe. Próbáltuk megkérdezni, hogy ez az álláspontja változott-e, de az MSZP XI. kerületi székházából távozva erre a kérdésre sem válaszolt. Botka korábban azt is mondta, hogy a választók nem szavaznak majd olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök szerepel. Az viszont biztosra vehető, hogy a DK nem megy bele, hogy a pártelnökük ne szerepeljen a listán.

Van egyébként olyan, meghatározó szocialista politikus, aki a hvg.hu-nak arról beszélt: kérdés, mit tesz Botka akkor, ha nem teljesülnek a feltételei. Két lehetőség van, vagy "megsértődik és elvonul Szegedre", vagy folytatja a munkát így is. Ő az első verzióra nagyobb esélyt lát, viszont akkor újból ott állnak, hogy új miniszterelnök-jelöltet kell választaniuk.

Bár a mostani sajtótájékoztatón a választási győzelemről beszélt Botka László és Molnár Gyula is, a háttérben nyilatkozó politikusok azért nem a győzelmi esélyeket latolgatják.

 

Újabb baloldali bukás felé: a gondosan eltervezett káosz

„Szavazzatok ránk, hogy legyen állásunk" - nagyjából ezzel az üzenettel tudják a baloldali politikusok megörvendeztetni fogyatkozó számú híveiket. Nyíltan persze nem hangoztatják, már csak azért sem, mert nem érnek rá a szavazókkal kommunikálni, újabb és újabb belső egyeztetések kötik le az energiáikat. Ma például az MSZP elnöksége tárgyal a miniszterelnök-jelöltről, azaz Botka Lászlóról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!