szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 20 hónapos Gabriellát az anyja tudta nélkül vitte el a gyámügy a bölcsődéből. A nőt képviselő jogász szerint az egész eljárás jogszerűtlen volt, a gyámhivatal szerint viszont minden rendben van.

4-5 napja járt a kislány bölcsődébe, mikor a gyámhivatali munkatárs elvitte onnan - mesélte a 20 hónapos kislány édesanyja, Bosch Erzsébet, aki az egész akcióról csak utólag értesült. Elmondása szerint a bölcsődéseknek is csak nem sokkal előtte szóltak. Őt nem a bölcsőde, hanem a gyámhivatal értesítette, hogy

"gyermekét ideiglenes hatályú elhelyezéssel elvittük a testvéréhez."

Erzsébet épp albérletet nézett egyébként, mikor hívták. A munkásszállón élő nő a családsegítő javaslatára íratta lányát bölcsődébe. Egyeztetett a Város Mindenkié csoporttal is, akik támogatták az ötletet - így nagyobb eséllyel tudna dolgozni -, és úgy vélték, előzetes értesítés nélkül úgysem vehetik el tőle a lányát. Tévedtek. Elmondásuk szerint Erzsébeték élete folyamatos veszélyben telt, a hivatalok ugyanis a gyerek születése óta próbáltak különböző anyagi indokok miatt nevelésbe vételi eljárást indítani. Szakemberek szerint egyébként nagyon sok múlik az ügyintézőn.

Erzsébet legnagyobb lánya az édesanyjánál, középső gyermeke pedig nevelőszülőnél van, most a legkisebb is utóbbi helyre került. Erzsébettől középső gyermekét is igen embertelen módon vették el: behívták az egyik Pest megyei hivatalba, majd kiküldték a szobából, a hordozóban alvó 11 hónapos kislánya mellől.

Az Utcajogász munkatársa, Molnár Noémi beszélt az ügyintézővel, és megtudta, a gyámhivatal kifogásolta, hogy a munkásszállón poloskák élnek, a nő csak pár napra előre tudja kifizetni a szállás díját és állandó munkája sincs. Bár a tényekkel nem vitatkoznak, a kiemelést jogszerűtlennek tartják.

"Nemcsak az azonnali kiemelés nem indokolt, hanem a gyámhivatali ügyintéző által felsorolt érvek mind anyagi jellegűek, ami alapján szintén nem lehet egy gyereket kivenni a családból."

Megnéztük, a gyermekvédelmi törvény szerint akkor lehet kiemelni egy gyereket a családból, ha felügyelet nélkül marad, fejlődését a családi környezet súlyosan veszélyezteti. Utóbbiba tartozik az olyan súlyos bántalmazása, elhanyagolása, ami az életét közvetlenül veszélyezteti vagy fejlődésében jelentős és helyrehozhatatlan károkat okoz.

Molnár Noémi azt mondja, Erzsébetnek voltak alkalmi munkái, és együtt is működött a hatóságokkal, ami szintén fontos. Másfél éve van kapcsolatban az anyával, rendszeren látta a gyereket, aki mindig tiszta, jól táplált volt. Elmondása szerint másfél héttel ezelőtt a családsegítő sem talált kifogást a gyerek állapotában.

A jogász állításai miatt megkerestük a 18. kerületi gyámhivatal vezetőjét. A Fővárosi Kormányhivatal válaszolt, a sajtóosztály szerint "minden esetben a jogszabályok teljes körű betartásával látják el feladatukat és hozzák meg döntéseiket, elsősorban a gyermek érdekeit szem előtt tartva."

A konkrét esetről nem nyilatkozhatnak, azonban hangsúlyozták, a hatályos jogszabályok értelmében a gyámhatóságnak nem kell előzetes értesítést küldeni a gyerek kiemeléséről,

különösen akkor, ha az az intézkedés végrehajtásának eredményességét veszélyeztetné.

Szintén általánosságban azt írták, a gyámhivatalok nemcsak a lakhatási körülményeket, hanem a szülőnek a gyerek nevelésével kapcsolatos veszélyeztető magatartását is vizsgálják, ahogy a korábbi szakértői véleményeket is figyelembe veszik.

Az ideiglenes nevelésbe vételt 30 napon belül automatikusan felülvizsgálja a hivatal, és ha már nem indokolt a kiemelés, visszakerülhet a gyerek az anyjához, vagy elrendelik a nevelésbe vételt. Molnár Noémi azt mondja, a határozat ellen fellebbeznek, érvelnek az eljárás jogszerűtlenségével is, mivel szerintük nem volt indokolt az azonnali intézkedés. Ha érveiket elfogadja a XIII. kerületi gyámhivatal, amely ősszel a családban tartotta a gyereket, Erzsébethez visszakerülhet a gyerek. Ám ha ez az indok, nem kizárt, hogy a gyerek pár hónap múlva ugyanúgy nevelőszülőhöz kerül.

Egy gyereket elvinni egy perc, visszakapni öt év

„Jobban jár, ha kitakarodik, mert akkor nem fáj annyira, hogy elviszik a gyereket" - meséli Erzsi, hogy milyen szavak kíséretében vették el tőle a 11 hónapos, hordozóban alvó kislányát egy Pest megyei gyámhivatalban. Erzsi a részegen nekitámadó párja elől menekült, a hivataltól kért segítséget, ott ezt találták ki, őt meg terhesen hajléktalanszállóra küldték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött