szerző:
Gergely Zsófia

Hűtlen kezelés miatt indult büntetőeljárás Nobilis Kristóf üzletember és két másik személy ellen a Lánchíd Palota ügyével kapcsolatban – tudta meg a hvg.hu. A palotát bérlő állami Eximbank régóta pereskedett Nobilisékkal, csakhogy ősszel első fokon vesztett. Egy forrásunk állítja: nem lehet véletlen, hogy elkezdték kriminalizálni az ügyben érintett üzletembereket, miután a polgári eljárásban nyerésre álltak.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás indult a Lánchíd Palota bérletének ügyében Nobilis Kristóf üzletember és két másik, a palotaügyben érintett társa ellen – derült ki egy birtokunkba került dokumentumból.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytat eljárást, úgy tudjuk, csütörtökön tartották Nobilis első gyanúsítotti kihallgatását. Ezt kérdésünkre Nobilis csütörtök délután megerősítette, de nem akarta kommentálni, vajon köze lehet-e ennek ahhoz, hogy ősszel ebben az ügyben a polgári bíróság neki adott igazat.

Ügyvédje, Papp Gábor „jogi abszurdumnak” nevezte a gyanúsítást, ami ellen panasszal éltek. „Azért abszurdum, mert a büntetőeljárás alapját olyan állítások képezik, amelyekről már a magyar bíróság első fokon tényszerűen kimondta, hogy nem igazak. Vagyis a kezünkben van egy részletesen megindokolt bírósági ítélet arról, hogy a Lánchíd Palota bérleténél nem volt szó közpénzek hanyag kezeléséről” – mondta a büntetőjogász.

Egy az ügyet közelről követő, ezért névtelenséget kérő forrásunk szerint azonban egyértelmű, hogy az állami bank érdekében zajló lejáratás kezdődhet el az üzletember és társai ellen. „Amit elbuktak polgári úton a bíróságon, azt most a büntetőjog eszközeivel próbálják kikényszeríteni. Még ha végül nem is lesz az egészből elmarasztaló ítélet, addig is besározódnak – ez egy dél-amerikai diktatúrákat idéző módszer” – jegyezte meg.

A polgári bíróságon buktak, a pénz folyik el

Az állami Eximbank novemberben első fokon pert vesztett Nobilis Kristóf nagyvállalkozóval szemben a budai Lánchíd Palota bérleti szerződése ügyében. A perrel az állami pénzintézet azt akarta elérni, hogy Nobilis másfél milliárd forintot fizessen vissza és a bíróság érvénytelenítse a tíz évre kötött szerződést, ezt bukták el – nem jogerősen – novemberben. A bíróság novemberi ítélete szerint az Eximbank és a Lánchíd Palota tulajdonosa, Nobilis közötti bérleti szerződés rendben van, nincs szó feltűnő értékaránytalanságról, illetve közpénzek hűtlen kezeléséről. A bank az elsőfokú ítéletet jogsértőnek titulálta, és azonnal jelezte, hogy fellebbeznek ellene.

Az Eximbank közben folyamatosan költötte a (köz)pénzt, és nemcsak a jogi kötélhúzásra: óriási összeg ment el a korhű módon felújított műemlék átalakítására, és már akkor havi közel 29 milliót fizettek bérleti és parkolási díjra, mikor nem is lakták az épületet. Tavaly nyáron végül beköltöztek a palotába, de megmaradt eddigi, Nagymező utcai székházuk is, így kettőt béreltek egyidőben.

A kifogásolt szerződés miatt az Eximbank tett büntetőfeljelentést, amelynek akkor még az előző vezérigazgató, Nátrán Roland volt a célpontja. A HVG hetilap írt arról korábban, hogy Nátrán, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi helyettes államtitkára, az Eximbank egykori vezére 2014-ben lett kegyvesztett, amikor az Eximbank állami tulajdonlása a nemzetgazdasági tárcától a külgazdasági és külügyihez került. Nobilis 2013-ban vette meg tízmillió euróból az ingatlant – maga is elismeri, hogy a növekedési hitelprogram révén viszonylag olcsón –, majd bérbe adta az állami intézménynek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell