szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár 80 millió forintot is érhet az a 7 méter széles és 13 méter hosszú horvátországi hajó, amelynek tulajdonosai több szállal kötődnek Puch Lászlóhoz – derítette ki a Direkt36. Az MSZP egykori pénztárnoka megerősítette az oknyomozó portálnak, hogy a Valery II-t birtokló cégben résztulajdonuk van.

A horvátországi Šibenik kikötőjében horgonyoz a 2004-ben épített Valery II. A hajón kényelmesen vitorlázhat az Adrián egy kisebb társaság, mivel négy darab kétszemélyes kabin van benne, mindegyik külön fürdőszobával ellátva.

A hajó 2014 óta Puch feleségének és felnőttkorú gyerekeinek a többségi tulajdonában van több családi cégen keresztül, de a politikus előtte is használta, és a korábbi tulajdonosai is hozzá kötődő emberek voltak – derítette ki a Direkt36.

Az oknyomozó portál a Horvátországban regisztrált hajók hivatalos adatbázisában bukkant rá a jachtra.

A Valery II a horvát Sretna Adria Čarter d.o.o. nevű cég tulajdona, amelyet 2007-ben alapított Dávid Gyula volt szocialista parlamenti képviselő, az MSZP pártalapítványának egykori felügyelőbizottsági tagja. Dávid Gyula ügyvédként dolgozik most, irodája képviseli magyarországi befeketései során a Horizont Handels und Industrie AG nevű céget, amely Puch résztulajdonában van. Puch ezen az osztrák cégen keresztül vette meg tavaly év végén a Népszavát.

Dávid Gyula 2008-ban eladta a Sretna Adria Čarter 75 százalékos tulajdonrészét Bazsantik János vitorlázónak. Bazsantik a tulajdonrészét 2014-ben továbbadta a horvát Dallos d.o.o. nevű társaságnak, és ezzel vált a hajó a Puch-család tulajdonává.

A Dallos többségi, 95 százalékos tulajdonosa ugyanis a mohácsi Halexa Kft, amelyet Puch László felesége alapított a két lányával együtt, a cégben pedig azóta részesedést szerzett a politikus fia is. A korábbi tulajdonos Bazsantik sem távozott teljesen a cégtől, ő maradt az egyik ügyvezető, a másik pedig Gajer Tamás lett.

Puch László a Direkt36-nak megerősítette, hogy családjának résztulajdona van a hajót birtokló cégben. Közölte azt is, hogy a vitorlás jachtot évek óta rendszeresen használja.

A Valery II-t turisták is bérelhetik március és szeptember között. A bérbeadást intéző cég honlapja szerint az egy hétre szóló bérleti díj az időszaktól függően 2700 euró és 5000 euró között mozog. Ezzel egy szervezett körútra lehet befizetni, de az árban az étkezések, illetve a hajóvezető fizetsége nincs benne.

Hivatalosan nem bérelhette, de akkor hogy került Mészáros Lőrinc a "pleasure jachtra"?

Besorolása alapján nem adható bérbe az Artemy nevű luxusjacht, amelynek fedélzetén augusztusban szúrták ki Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdost; csak a tulajdonos és vendégei használhatják a hajót. Az érintett egyelőre titkolja, hogy került a hajóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját