Mizsur András
Mizsur András

Már az első nap több mint 10 ezren írták alá a Momentum Mozgalom olimpiaellenes népszavazási kezdeményezését. Ezzel párhuzamosan a kormánypárti sajtó elkezdte kóstolgatni a mozgalmat.

Ahogy arra számítani lehetett, a kormánypárti sajtó nem hagyta szó nélkül az aláírásgyűjtés elstartolását. Előbb a PestiSrácok majd a Magyar Idők közölt „leleplező” cikket a Momentum Mozgalomról, azt állítva, hogy „már többször megbukott balliberális politikusok” állnak a mozgalom mögött.

A PestiSrácoknak egy állítólagos volt Momentum-tag nyilatkozott, állítva, hogy Haris Éva, az MSZP választmányának korábbi elnökhelyettese és az Együtt egyik alapítója trenírozza a Momentum vezetőit.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kérdésünkre elmondta, egyszer-kétszer váltott néhány mondatot Harissal, aki felajánlotta segítségét a mozgalomnak, ami 24 széket és kisasztalt jelentett. „Mindenkit meghallgatok, de Haris Évának nem volt olyan tanácsa, amit meg kellett volna fogadnom.”

Olimpiabuktató álcivilek

Fekete-Győr állítja, „biztosan kamu” a kiugrott momentumos levele. Megalakulása óta hárman léptek ki a Momentumból, közülük ketten azért, mert nem volt elég idejük a mozgalomra. Egy másik tag azért hagyta ott az egyesületet, mert nem akart részt venni a pártalakításban, de Fekete-Győr cáfolta, hogy ő lenne a PestiSrácok informátora. A trenírozásról pedig azt mondta, ilyesmiről szó sincs, saját magukat képzik.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
©

A Magyar Idők is címlapon foglalkozott az „olimpiabuktató álcivilekkel”. Pénteki cikkében azt állította, hogy Harison kívül Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztere, a Magyar Posta Zrt. korábbi vezérigazgatója áll a Momentum mögött. „Sosem hallottam Szabó Pál nevét” – reagált a kormánypárti lap állítására Fekete-Győr. „Ha már az első nap után a Magyar Idők címlapján vagyunk, akkor az jelent valamit” – tette hozzá.

A Magyar Idők "oknyomoztása" szerint a Momentumot természetesen Soros György is támogatja. Mindezt arra alapozva állítja a lap, hogy a mozgalom másik vezető arca, Orosz Anna annál a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kft.-nál dolgozik elemzőként, amelynek partnerei között a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány is szerepel.

„Mindenki aláíráslázban ég”

A Momentum elnöke az első napon összejött 10 ezer szignóról azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ezek csak azok az aláírások, amelyek a kihelyezett standoktól érkeztek be. A valós szám még ennél is több lehet, mert az „önjelölt aktivisták” által gyűjtött aláírások csak később érkeznek be, magyarázta a mozgalom vezetője.

Volt, hogy egy-egy standnál óránként 150-200-an írtak alá, sokszor hosszú métereken keresztül kígyózott a sor a Momentum pultjai előtt. Főleg a Móricz Zsigmond téren pörgött jól a gyűjtés, számolt be az első nap tapasztalatairól Fekete-Győr: „mindenki aláíráslázban ég”.

©

Nem kell győzködni

A helyszíni benyomások alapján az emberek képben vannak, hogy miről szól a NOlimpa kampány, nem nagyon kell őket győzködni, hogy írják alá a népszavazási kezdeményezést. Balhéról nem hallottak, a hideg időjárás viszont jobban aggasztja őket, tette hozzá a Momentum elnöke.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint az adományokból péntekre 8 millió forint jött össze a Momentumnak. Jelenleg összesen 600 aktivistájuk van, de Fekete-Győr elmondta, még további önkéntesek jelentkezését várják.

A momentumosok összesen 25 budapesti közlekedési csomópontnál gyűjtik az aláírásokat, itt tudja megnézni, hogy pontosan hol.

A mozgalom népszavazási kérdését múlt héten hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság. A népszavazás kiírásához 30 nap alatt összesen 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteniük.

A kérdésük így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

©

Odatette magát az LMP

A pártok közül korábban az Együtt, a Párbeszéd és az LMP is jelezte, hogy beállnak a Momentum kezdeményezése mögé, és segítenek az aláírásgyűjtésben. Az Együtt 150-200 aktivistát mozgósított az ügy érdekében, 5-8 budapesti helyszínen gyűjtenek majd.

Az LMP már jóval nagyobb létszámmal szállt be az akcióba: 20 helyen, kb. 600 aktivistával kampányolnak az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel. Fekete-Győr elmondta, már tegnap is érződött is, hogy az LMP „odatette magát” a gyűjtésben.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt csütörtökön jelentette be, hogy plakátkampányra kezdenek gyűjteni, így támogatva a Momentum kezdeményezését. A pénteki állás szerint az MKKP hívei összesen 6 millió forintot dobtak össze az akcióra.

Döntsön a nép!

Kis fáziskéséssel az MSZP is arra kezdte el buzdítani híveit, hogy írják alá a Momentum kezdeményezését, de külön erőforrást (stand, aktivisták stb.) nem mozgósítottak a gyűjtésre. Fekete-Győr András erre úgy reagált:

„jobban járunk, ha nincs mellettük MSZP-s stand”.

Abból a szempontból ellentmondásos az MSZP kommunikációja, hogy Molnár Gyula pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az ívet azoknak is alá kellene írniuk, akik az olimpia megrendezése mellett vannak. Szerinte így lehetőség lenne arra, hogy nyilvánosság előtt beszélhessenek arról, mit is jelentene az olimpia az országnak.

Ugyanakkor felkérték a kormányt, hogy kezdeményezzen népszavazást ebben az ügyben, azért, hogy az emberek dönthessenek. Ez azért is érdekes, mert ha bejön a szocialisták kívánsága, az jó eséllyel megfúrná a Momentum kezdeményezését.

Sanda és alamuszi a Momentum

„A kormány nem foglalkozik ezzel, ameddig nem gyűlik össze a 138 ezer aláírás” – így reagált az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezésre Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter elmondta, jelenleg nem akarnak népszavazást kiírni az olimpia ügyében, de ez változhat.

©

Lázárral ellentétben Tarlós István budapesti főpolgármester nem rejtette véka alá véleményét a NOlimpia kampányról. Szerinte a Momentum Mozgalom kezdeményezése „nem önzetlen, sanda és alamuszi”, és rontja a pályázati esélyeket.

A főpolgármester azt is elmondta, miért tartja fontosnak a budapesti olimpiát: az esemény sportértéke óriási és a magyar sportolók megérdemlik. Budapest biztosan jól jár vele, és több beruházást valósíthat meg, amelyek az olimpia után is itt maradnak, érvelt Tarlós.

Így, aki Budapestet szereti, nem írja alá az ívet, jelentette ki a polgármester.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje

Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Három év múlva már csak elektromos buszok kerülhetnek a közösségi közlekedésbe

Három év múlva már csak elektromos buszok kerülhetnek a közösségi közlekedésbe

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek

Csekket vitt Rogánnak Karácsony, hogy befizethesse a Tiborcz-adót

Csekket vitt Rogánnak Karácsony, hogy befizethesse a Tiborcz-adót