szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy tegnap megírtuk, hatalmas felháborodást váltott ki a szervezet reklámszpotja, amellyel arra próbálták rávenni a nézőket, hogy ajánlják fel nekik személyi jövedelemadójuk 1 százalékát.

 Petíció indult miatta, de Facebookon és egyéb közösségi felületeken is egymást érték a bocsánatkérést követelő hozzászólások, amelyekre a Liga vezetése azt írta: reklámjuk célja a magyar társadalom megszólítása volt, a figyelem felhívása a megelőzésre, az egészséges életmódra. "Hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása!"

A szervezet elnöke, Bittner Nóra hétfőn a Tv2-n is megszólalt az ügyben, ahol azt mondta: nem érti a negatív reakciókat, ő nem érti bántónak vagy sértőnek a tartalmát.

Kedden aztán a Liga honlapján új közlemény jelent meg, ugyancsak Bittner Nóra aláírásával, Bocsánatot kérünk címmel. "Bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántottunk kampányfilmünkkel. Nem szerettünk volna megsérteni senkit, semmiképpen nem volt célunk a gyógyult és jelenleg küzdő betegek támadása. A Magyar Rákellenes Liga 26 éve a daganatos betegekért küzd és ez így lesz a továbbiakban is. A filmet levettük a honlapunkról és a facebook oldalunkról is" – írta az elnök.

Bittner hozzátette: szeretnék tisztázni üzenetüket. "Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása. Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás – hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni! Csak egy adat: Az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40% körüli, és a panaszt okozó daganatok 70%-a már áttétes! Tegyünk együtt a szűrővizsgálatokon való részvételért! Megértésüket és az Önöktől kapott Második Esélyt köszönjük!"

Mostani közleménye nagy vonalakban megegyezik a hétfőn a Facebook-oldalukra kiposztolt szöveghez, amelyet azóta eltávolítottak.

Áldozathibáztató reklámmal kér 1 százalékot az szja-ból a Magyar Rákellenes Liga

Már petíció is indult a Magyar Rákellenes Liga friss reklámja ellen, amelynek célja az lett volna, hogy rávegye az adózókat, ajánlják fel a szervezetnek szja-juk 1%-át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Virológus a kínai vakcináról: Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük