szerző:
hvg.hu

A Magyar Idők szerint az már végképp felháborító, hogy civil szervezetek és egyesületek kormánykritikus politikai üzeneteket fogalmazzanak meg.

A címlapján és egy teljes dupla oldalas összeállításban foglalkozik a kormánypárti Magyar Idők azzal, hogy "Soros Györgyék hálója átszövi a teljes közéletet", illetve "A tőzsdeguru 'civiljei' több mint hatvan szervezettel vannak jelen az országban".

A lap szinte a teljes magyar civil szférát Soros Györggyel hozza összefüggésbe, és azt írja, hogy a hozzá köthető, s "egymással szorosan együttműködő csoportok" jellemzően

független, politikailag semleges civil alakulatoknak nevezik magukat, ugyanakkor kíméletlenül fellépnek a nemzeti konzervatív értékek ellen.

Ez utóbbi a Magyar Idők legfőbb gondja a szervezetekkel, többször is hangoztatják ugyanis, hogy a civilek "a nemzeti-konzervatív értékek ellen fellépve" folyamatosan közéleti ügyekben foglalnak állást, és részt vesznek kormányellenes megmozdulásokon, sőt,

mára befolyásuk oly nagyra nőtt, hogy Majtényi László, a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) vezetőjének személyében képesek voltak saját köztársaságielnök-jelöltet állítani.

A lap cikkében azt próbálja bebizonyítani, hogy a kormánykritikus szervezetek és a kormánykritikus média egyaránt összefonódik, de például az EKINT vagy a Mérték Médiaelemző Műhely semlegességével szemben az egyik legfőbb érve, hogy a HVG-ben szoktak publikálni.

A többi megemlített szervezettel szemben a legfőbb vád, hogy a Soros-féle Open Society Foundations, amely éppen a civil szféra megerősödését kívánja elősegíteni, támogatja őket, illetve ők is kormánykritikusak. A cikkben előkerül az Átlátszó, a 444.hu, a Tilos Rádió, a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International, a Közép-európai Egyetem (CEU), a Krétakör Alapítvány, a Háttér Társaság, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE), a Patent Egyesület, és az Artemisszió Alapítvány is, de a cikkhez mellékelt ábrán további szervezetek is megtalálhatók.

A meleg- és nőjogi egyesületekről a Magyar Idők azt írja, bár ezek "látszólag apolitikus szervezetek", "politikai üzeneteket is küldenek a társadalomnak a megmozdulásaikon", az Artemisszió pedig a bevándorlás ügyáben fogalmazott meg politikai üzeneteket, illetve hogy a 2012-es melegfelvonulást Majtényi László nyitotta meg, és arra is felhasználta az eseményt,

hogy a kormány által szervezett békemenetet kiritizálja.

Míg korábban Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke beszélt arról, hogy ellenőrizni kell a külföldről támogatott szervezetek működését és "el kell takarítani" a civil szervezeteket, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont közölte, hogy Németh elképzelése nem egyezik a kormányéval, most a Magyar Idők azt írja: a civilek "azért rontottak a kormánynak", mert az átláthatóvá akarja tenni a külföldről támogatott szervezetek működését. A Magyar Idők szerint a civil szervezetek és maga Soros a davosi világgazdasági konferencián azért kelt ki ez ellen, mert

a lelepleződéstől félnek.

 A Magyar Időknek viszont sikerült is a kormány terveihez nemzetközi példákat találnia: a román szociáldemokratákat és egy macedón "Stop Operation Soros" nevű kezdeményezést.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Végre bekerült a Windowsba a funkció, ami leszámol az idegőrlő frissítésekkel

Végre bekerült a Windowsba a funkció, ami leszámol az idegőrlő frissítésekkel