szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy paksi ingatlanberuházásról szóló cikk volt, az újságíró azóta beadta a felmondási papírokat.

Egy cikk megjelentetését már egyszer megakadályozta a Figyelő új tulajdonosaként Schmidt Mária, aki múlt csütörtökön Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzőjét, L. Simon László egykori kulturális államtitkárt és Tallai Gábort, a Terror Háza programigazgatóját nevezte ki a hetilap szerkesztőbizottságának – írja a 444.hu.

A Figyelő sokáig az azóta kivonult finn Sanoma médiaóriás, később pedig magyar magánbefektetők tulajdona volt. Schmidt tavaly december 5-én vette meg a lapot, miután az a magyar tulajdonosok elhúzódó jogvitája miatt 13 hónapig állt felszámolás alatt. Kormányközeli pénzembereken (Szemerey Tamáson, Garancsi Istvánon) túl szakmai befektetőjelöltek is jelentkeztek, de az eljárást az erős fideszes kapcsolattal bíró és Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez is kötődő felszámolóbiztos, Börcsök Sándor vezényelte le, aki végül Schmidt körének kedvezett. Schmidt, több forrás szerint átvilágítás nélkül, 200 és 300 millió forint közötti összeget fizethetett a cégért, amiből aztán ki lehetett fizetni a hitelezőket.

A céget azóta átköltöztették a III. kerületi Polgár utcába, Schmidt Mária ingatlankezelője, a BIF Budapest Kft. épületébe, Schmidt pedig lánya, Ungár Anna férjét, Berecz Kristófot nevezte ki ügyvezetőnek, aki a 444 szerint eleinte többé-kevésbé szót értett a munkatársakkal. Ennek ellenére már az első, Schmidt Mária tulajdonlása alatt készült cikknél megjelent a cenzúra a lapnál.

A 444 úgy tudja, a Figyelő december 15-i lapszámának laptervéből ugyanis a tulajdonos jelzésére vettek ki egy cikket. Az érintett cikk Jandó Zoltán Atomrali című cikke volt, amely egy paksi ingatlanberuházásról szólt, amelyben fontos szerepet játszik a Nemzeti Kereskedőház, de központi szereplője Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Ádám is, akinek vállalata a Mészáros Lőrinc közeli Opimus Group irodaházában székel. A lap szerint a kereskedőházhoz küldött levelek után a Külügyminisztérium intézményéből értesítették a cégvezetést, és ennek nyomására került ki a cikk a Figyelőből. A szerkesztőség közös fellépése nyomán a cikk azonban egy héttel később megjelenhetett.

Azóta Schmidt Mária a január 19-i lapértékelő értekezleten mindkét idei lapszámot – címlapon Bogsch Erikkel és a Csányi Sándor–Hernádi Zsolt-párossal – komolyan kritizálta, a 444 szerint a tulajdonos belekötött a címlapba, a címadásokba, a képekbe, és gyakorlatilag mindenbe, ami az újságban szerepelt, majd egy héttel később bemutatta Lánczit, mint a megújulás zálogát. A szerkesztőbizottság egyik tagja, a volt államtitkár L. Simon a Magyar Nemzetnek adott interjújában ugyanekkor akkor beszélt, hogy nem akarnak politikailag semleges lapot csinálni a Figyelőből, ehelyett "értékalapú" lapban gondolkoznak.

A cégvezetés ekkor jelezte azt is, hogy aki akar, mehet. Ezután nyújtotta be lemondását a lap pénzpiac-rovatának vezetője, Brückner Gergely, de a 444 szerint már Jandó Zoltán is beadta a felmondási papírokat, és többen mérlegelik a távozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

L. Simon szerkesztő: "Nem független lapot akarunk csinálni" a Figyelőből

Ha politikai semlegességet várnak egy sajtóorgánumtól, akkor a személye a szerkesztőségben valóban összeférhetetlen – mondta a volt államtitkár arról, hogy tagja lett a Schmidt Mária-féle Figyelőt irányító bizottságnak. De hát ők értékalapú lapot akarnak csinálni, így a kinevezésében nincsen semmi különös.