szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi biztostól és a Miniszterelnökségtől is kapott levelet, amelyben óva intették attól, hogy nyilvánosságra hozza az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentését - közölte Tarlós István főpolgármester az InfoRádió műsorában.

Tarlós István továbbra is az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza - a főpolgármester erről az Aréna című rádióműsorában beszélt. Azt mondta, nem érti, hogy miért folyik vita erről, és miért nem teszi közzé azt az OLAF.

Ő is megkapta a jelentést a Miniszterelnökségtől, de a tárca és az adatvédelmi biztos levelet írt neki, amelyben óva intették a dokumentum nyilvánosságra hozatalától, hacsak nem akar évekig pereskedni például multinacionális cégekkel.

Ő ugyanis kilátásba helyezte, hogy a tiltások ellenére megteszi ezt.

Közölte, nem érti, hogy miért folyik "egy ilyen kicsit álságos vita a nyilvánosságra hozatalról". A kormány megkapta a jelentést, azzal, hogy köteles az Európai Unió vonatkozó adatvédelmi szabályait betartani.

Mint mondta, nem érti, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a saját jelentését az OLAF, vagy, ha nem hozhatja, akkor miért adja úgy másoknak, hogy közben "kvázi megfenyegeti", hogy hozd nyilvánosságra, ha akarod, de ha valamilyen adatvédelmi szabályt sértesz, akkor problémád lehet.

Tarlós azt mondta, nagyon örülne, ha "ennek a játéknak vége szakadna", mert szerinte ez egyetlen egyre ad alapot és lehetőséget: arra, hogy a jelentés nyilvánosságra hozataláig ködösíthetnek azok, "akik politikai motivációval vagy talán ijedtségből, riadtságból" össze-vissza beszélnek, találgatnak, próbálnak teóriákat felállítani.

"Azok közé tartozom, akik leginkább vágynak rá, hogy a nyilvánosságra kerüljön a jelentés" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak