Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Hajdu János már akkor kiemelt személyek védelemével foglalkozott, amikor Orbán Viktor még farmerban koptatta parlament padjait, épphogy visszatérve a Soros-ösztöndíjon folytatott tanulmányairól. Vessen egy pillantást a 25 évvel ezelőtti terrorelhárítóra!

1991-ben, amikor II. János Pál pápa először érkezett Magyarországra, a Top Gun magazin újságírójának, Sebők Jánosnak a korabeli számban "sikerült szóra bírnia egy olyan kommandóst, aki itt-tartózkodása alatt végig a pápa közvetlen közelében tartózkodott". Megtudtuk, hogy a névtelenül nyilatkozó kommandós nem más, mint a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János.

Az alábbi fotókon ő áll mindkét képen a pápától balra, napszemüvegben.

©

Hajdu elmondása szerint az egység egy 20 fős csapatból, 14 kormányőrből és 6 kommandósból állt.

Itt egy újabb kép, ezen valószínűleg már a napszemüveget nem viselő, jobboldalt látható férfi Hajdu.

©

Hajduék végig a pápát kísérték, a tömeget figyelték és a problémás elemeket próbálták kiszűrni. Az ő feladatuk lett volna a fegyveres, vagy "testközeli akciók" elhárítása is, amíg a pápát saját testőrei kimenekítik a helyszínről. Azt mondta, a pápa testőreivel eleinte hűvös volt a viszony, de mikor látták, hogy mindenki szakszerűen látja el a feladatát, akkor már tudtak együtt dolgozni. A pápa védelme azért is volt kiemelt feladat, mert már követtek el merényletet 10 évvel korábban, akkor Mehmet Ali Agcának sikerült megsebesítenie. A támadást a pápa sosem heverte ki teljesen.

©

Hajdu arról is beszél, hogy nem hívő és nem politizál, de különleges feladatként élte meg a pápa védelmét, ami rendkívüli igénybevételt jelentett öt napon keresztül. A látogatás végén pedig a pápa is fogadta őket, és megköszönte a munkájukat.

A világ legvédettebb személyei a pápa, az izraeli miniszterelnök, az amerikai, valamint az orosz elnök. Hajdu ma ez utóbbi védelmét koordinálja, bár nem a helyszínről, hanem egy a városban felállított ellenőrző központból.

Ha ügyes, ezen a korabeli videón is könnyedén kiszúrhatja Hajdu tábornokot, ahogyan a pápa mellett mozog a védelem magyar egységének tagjaként.

Ezt pedig az összehasonlítás végett.

©

Ha arra kíváncsi, mire kell figyelnie ma a tábornoknak, akkor lapozzon ide.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!