Bihari Ádám
Bihari Ádám
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szmogriadóénál is hatásosabb forgalomcsökkentésre számíthatunk a héten Budapest útjain: érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, több kerületben lezárásokra, parkolási tilalomra kell számítani, és annak sem lesz könnyű dolga, aki légi folyosón keresztül hagyná el a várost. Mindent térképen mutatunk, de lesse meg Putyin guruló páncélos limuzinját is.

Csütörtökön jön Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, és megismétlődik a két évvel ezelőtti felfordulás. Összeszedtük, hogy hol és milyen biztonsági intézkedésekre számíthatnak fővárosiak.

A Terrorelhárítási Központ közlése szerint a következő lezárásokkal kell számolni. A piros jelzés az orosz elnök látogatása (további részletek itt), a lila jelzés a külügyminiszter érkezése miatti, egy nappal korábbi, szerdai lezárásokat (további részletek itt) jelzi. A zöld és a sárga jelzés pedig egy hagyományos és egy alternatív putyini útvonalat mutat.

(Közben a rendőrség közzétette a kedd este 18 órától érvényes lezásrázok és korlátozások teljes listáját.)

Az elnöki látogatás előjátéka Szergej Viktorovics Lavrov orosz külügyminiszter érkezése, aki tehát szerdán érkezik Budapestre, és a lezárási tervek alapján vagy a Kempinskiben, vagy a volt Meridien, jelenleg Ritz-Carlton szállodában hajtja álomra a fejét – mindez az V.-VI.-VII. kerület egy részén okoz kényelmetlenséget a lakóknak, ott dolgozóknak, arra járóknak.

Másnap jön aztán az igazi káosz a pesti utakon. Putyin két évvel ezelőtti érkezésekor déltől este 9-ig voltak szakaszosan és időszakosan lezárások a Liszt Ferenc reptér 2-es terminál „E” portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-s autóúton, az M0-s hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton. Idén is hasonlóra lehet számítani, bár a temető most kimarad.

"Egy hídon akkor kelünk át, mikor elérkezünk hozzá"

A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a Putyin-konvoj vagy a Ferihegyi út–Üllői út-útvonalon érkezik, és a rakpart felől közelíti meg az Országházat, vagy – a két évvel ezelőtti látogatáshoz hasonlóan – az M3-as felől érkezik, és az Andrássy úton végighaladva az Alkotmány utca felé veszi az irányt a Bajcsy-Zsilinszky úton (bár két éve volt egy kis kitérő a a Fiumei úti temetőben megejtett koszorúzás miatt).

A pontos útvonal persze titkos.

A látogatást a TEK biztosítja az orosz partnerszolgálatokkal együtt. Ilyen nemzetközileg védett személyek esetében a szolgálatok számos alternatív útvonallal rendelkeznek. Ha kell, akár szervizutakon vagy kis utcákon, a „kertek alatt” is képesek továbbhaladni a cél felé. Ez nem csak a vészforgatókönyv, vagyis egy támadás esetén lehet fontos. A szolgálatok célja, hogy az elnök az elképzelhető legkevesebb időt töltse a jól védhető, előzetesen átvizsgált létesítményeken kívül. A terv akár egy defekt, egy váratlan úttorlasz vagy baleset miatt is borulhat, ilyenkor pedig a várakozás egyenlő a célkeresztbe kerülés lehetőségével, vagyis már önmagában veszélyforrás. A csatornafedők lehegesztése sem kizárólag terrortámadások elleni védelem, hanem az útvonal lezárásának teljességét jelképezi.

©

Felszántja a magyar aszfaltot a Putyinnal együtt 5175 kilós guruló tanklimuzin

Putyin autóparkja ugyan elég színes, a győzelem napi felvonuláson és katonai parádékon olykor még a régi ZIL-41047-esek is szállítják az elnököt, de ezek gyártásával már a 2000-es évek elején leállt a cég. Külföldi látogatásokra az elnök szinte mindig a Mercedes S600 Pullman Guarddal érkezik. A hat és fél méteres monstrum elsőrendű funkciója a biztonság, de azért belül sem egy szőrkárpitos Ladát kell elképzelnünk, főleg, hogy akár a beltérben is elférne egy Zsiguli. A 300 millió forint körüli összegből már kihozható jármű páncélozott ajtajai olyan dögnehezek, hogy azokat talán még Putyin elnök sem tudná játszi könnyedséggel kicsapni kiszálláskor – márpedig a diplomáciai utakról készült videók alapján ő a legritkább esetben hagyja csak, hogy nyissák neki az ajtót. Ebben egy hidraulikai rendszer segíti az elnököt.

Csak a kocsi szerkezeti elemei miatt 1500 kilóval nehezebb az elnöki autó egy normál S-osztályos Mercedesnél. Ha minden elérhető biztonsági rendszert beépítenek, a kocsi akár az elképesztő 5,1 tonna feletti súlyt is elérheti. Az autó a legmagasabb, VR10-es ballisztikai besorolással rendelkezik, amivel civil autók közül rajta kívül csak nagyon kevés másik típus. Ezáltal papírja van róla, hogy több lövést is képes felfogni M60-as géppuskából, de akár gránát, vagy páncélököl támadásokat is át lehet benne vészelni. Ennek a titka, hogy a kocsi karosszériáján belül egy külön „kapszula” az utastér, ami izmos páncélszerkezettel van körülvéve. Defektmentes abroncsai révén 80 km/h-s sebességgel közlekedik tovább, ha kilövik a gumikat, illetve automatikus tűzoltó berendezés képes megfékezni a lángokat, ha a szükség úgy hozza.

Mesterlövészek és nyíl alakzatú konvoj

Megkerestük a rendőrséget, hogy megkérdezzük, ők vagy más szervezet szolgáltat-e saját járművet az elnöki delegációnak. Ők a TEK-hez irányítottak, ahol közölték,

„a személyvédelmi feladatokhoz kapcsolódó konkrét intézkedések érthető okokból nem nyilvánosak”.

De mi úgy tudjuk, az elnöki konvoj járművei közül egyedül az elnöké érkezik Oroszországból, a többi járművet a magyar hatóságok bocsátják a delegáció rendelkezésére.

Putyin elnök konvoja általában nyíl alakzatban halad az útvonalon. Oroszországban motoros felvezetéssel, Budapesten személyautókkal körbevéve. A hátsó és az első fertálynál is alig 1-2 méter távolságban halad két-két kisbusz.

 

Ezek nagyon kicsi nyílt rést nyújtanak magára az elnöki autóra, de arra mondjuk így is bőven elég volt, hogy lehessen róla felvételt készíteni (0:33-nál, ha minden igaz, egyenesen az orosz elnök mosolyog ki az ablakon), miközben a konvoj menetiránnyal szemben behajt a fordítva egyirányú Bajza utcába, egyébként alig kőhajításnyira az orosz nagykövetség Andrássy úti épületétől.

©

Élőfal

Az utakat azonban nem elég lezárni, azokat figyelni is kell, ezt pedig a helikopteres megfigyelésen kívül a TEK körülbelül 30 mesterlövésze fogja ellátni magaslati pontokról, épületek tetejéről. David Cameron akkori brit miniszterelnök tavaly januári látogatása idején például a Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca sarkán lévő irodaházba telepítették az irányító központot. Azt nem tudni szerdán hol lesz a központ, de a látogatás időtartama alatt végig innek követik nyomon és koordinálják az eseményeket, és mindezt vélhetően személyesen a TEK főigazgatója, Hajdu János is ellenőrzi.

A lezárásokat a TEK főigazgatója kéri személyi és létesítménybiztosítási intézkedés céljából, azonban a lezárásokat a rendőrség erői hajtják végre. A TEK feladata a védelem lesz, ami kiterjed „a védett személy életének, testi épségének megóvására, tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére, hivatalos programja során egészségügyi ellátás biztosítására”. Egy zavaró "momentum" máris ismert, az Együtt este 6-kor a parlamentnél fütyüléssel tiltakozik az Orbán–Putyin-szövetség ellen:

Együtt: Kifütyülik Putyint februári látogatásán

Füttykoncerttel fogja várni az Együtt és szimpatizánsai Vlagyimir Putyin orosz elnököt februári látogatásán. A párt elnöke szerint lehetne normális kapcsolatot fenntartani az Orosz Föderációval, de ennél sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben van ma Magyarország.

A TEK mellett a mindenkori orosz elnök biztonságáért felelős Elnöki Biztonsági Szolgálat (SBP) emberei kísérik majd Putyint. A csaknem 9000 fős létszámú szervezet tagjairól nem sokat tudni, tevékenységükről nyilvános adatot egyáltalán nem közölnek, a szervről szóló Wikipédia-oldal is meglehetősen sovány. Vezetője Alekszej Rubeznyoj, akiről annyi biztos, hogy az internet nem ismeri, egyedül tavaly nyári hivatalba lépésről adtak hírt, azt is szinte kizárólag orosz nyelven. Az ideérkező testőrökről, a kiképzésükről, felszerelésükről még ennyit sem lehet tudni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója

Tizennégy volt képviselő és két jegyző ellen emeltek vádat a terézvárosi ingatlanügyben

Tizennégy volt képviselő és két jegyző ellen emeltek vádat a terézvárosi ingatlanügyben

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4

Donald Trumppal tárgyalt Orbán Viktor

Donald Trumppal tárgyalt Orbán Viktor

Stop propaganda! Megint táblával akciózott Hadházy a parlamentben – videó

Stop propaganda! Megint táblával akciózott Hadházy a parlamentben – videó