szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter szerint a cég úgy viselkedik, mint egy multi. A Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárdot kap fejlesztése, cserébe nem fogadnak el hálapénzt, és nem végeznek abortuszt. Lázár sok sikert kívánt Angela Merkelnek és az olimpia ellen kampányoló Momentum Mozgalomnak.

Három hete tartott utoljára Kormányinfót Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Múlt héten Vlagyimir Putyin látogatása miatt maradt el, két hete pedig síelni vitte gyerekeit Lázár, ezért maradtunk a monstre sajtótájékoztató nélkül.

Szokás szerint a migráció témájával kezdett Lázár. A múlt heti máltai EU-csúcs eredménye, hogy Líbiában regisztrációs táborokat hoznának létre a menekültáradat megfékezesére, mondta Lázár. A miniszter szerint ez a terv egybe esik a magyar állásponttal.

Lázár elmondta, hogy az idegenrendészeti őrizetről szóló törvénymódosítást a jövő heti a frakcióülésen tárgyalják. Csak akkor használnák ezt az intézkedési formát, ha tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet hirdetnek. Az őrizetesek a déli határ mentén felállítandó, 200-300 főt befogadó konténerekbe kerülnek, és a tervek szerint mindvégig itt maradnak, amíg az ügyükben döntés nem születik.

Biztonsági kockázat

Jelenleg 580-600 olyan ember van Magyarországon, akik a menekültügyi kérelmük elbírálására várnak, de szabadon mozoghatnak a táborokban, mondta Lázár. A kormány szerint ezek az emberek biztonsági kockázatot jelentenek, ezért ki fogják jelölni, hogy ők hol tartózkodhatnak.

©

A módosítás értelmében még a bíróságra sem mehetnének el személyesen, elektronikus úton folytatnák le az eljárást, magyarázta Lázár. A módosítással meg fog szűnni a nyolc kilométeres szabály, vagyis az ország bármely pontjáról vissza kell kísérni a migránsokat a határra. Ezenfelül tervben van egy második határvédelmi vonal kiépítése is.

Lázár és egy civil kezdeményezés

Putyin budapesti látogatása során megállapodtak abban, hogy 2017-ben elkezdődnek Paks2 előkészítő munkálatai. Putyin arról is beszélt, hogy akár a teljes beruházást meghitelezik, ha a magyar fél ezt kéri. Lázár szerint erre nem lesz szükség. Szerinte ez egy korrekt ajánlat volt az orosz elnök részéről, szó sincs nyomásgyakorlásról.

Én nem iszom sört – válaszolta arra a kérdésre Lázár, hogy fogyaszt-e Heinekent. Lázár szerint a magyar szimbólumok tudatos visszaszorítása zajlik Romániában, ez történik a Csíki sör esetében is. A Heineken-csoportal szemben is fel kell lépni, tette hozzá.

Nemrég arra biztatta Lázár a hódmezővásárhelyi kiskereskedőket, hogy ne forgalmazzák a Heineken termékeit. A miniszter szerint

"ez egy helyes civilkezdeményezés".

Elmondása szerint a holland nagykövet és a Heineken vezérigazgatója kedden az "asztalát verte", de azt mondta nekik, hogy ők a sajátjukat, a kormány pedig a magyar érdekeket védi.

©

"Ne csak a markukat tartsák" – üzent a Heinekennek Lázár, arra utalva, hogy a korábban megkötött stratégiai megállapodás ellenére a romániai Heineken be akarja "szántani" a Csíki sört.  Úgy viselkednek, mint egy multi, tette hozzá Lázár.

Hol kóborol a vízumgyáros?

Egy kérdésre válaszolva Lázár kijelentette, hogy igenis létezik az a felvidéki civil szervezet, amelyik több mint 200 millió forintot kapott a magyar kormánytól. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a szervezetben egyetlen ember dolgozik, és nincs kimutatható tevékenysége.

"Biztos kiváló munkát végzett. Végül azt hiszem, letartóztatták. Most nem tudom, merre kóborol" – válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy Fazekas Sándor minisztériuma miért foglalkoztatta Kiss Szilárdot, miután kiderült, hogy csak 2013 első felében négyezer "tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgár" kapott üzleti vízumot a magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséjának köszönhetően "minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül".

Hajrá Merkel, hajrá Momentum!

"Angela Merkelnek drukkolok, ez nem is kérdés" – válaszolta arra a kérdésre, hogy kinek szurkol a német őszi parlamenti választásokon. Tavaly novemberben jelentette be Merkel, hogy ismét pályázik a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségére, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a 2017 őszi parlamenti választáson.

Lázár sok sikert kívánt az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéssel berobbanó Momentum Mozgalomnak a párttá alakuláshoz. A legfrissebb felmérés szerint a választani tudók 2 százaléka voksolna a mozgalomra.

©

Arra a felvetésre, hogy ha összejön a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírás, akkor kezdeményez-e országos népszavazást a kormány, azt mondta, hogy

az lesz, amit az emberek akarnak.

Lázár nem tartja összeférhetetlennek, hogy Tállai András, az adóhatóság vezetőjeként pluszjövedelemhez jut egy a NAV által kiadott adóügyi kiadvány szerkesztéséért. Ugyanakkor annak utánanéz, hogy Tállai milyen munkát végez privát adótanácsadó cégeknél.

További bejelentések:

  • A Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárdot kap a szülészeti osztályuk fejlesztésére. Cserébe vállalniuk kell, hogy náluk nem lesz abortusz, illetve nem fogadnak el hálapénz, jelentette be Lázár.
  • A Fővárosnak 60 napja van arra, hogy nyilatkozatot tegyen a 4-es metró beruházásáról szóló OLAF-jelentéssel kapcsolatban. A jelenlegi városvezetésnek semmi köze az OLAF által feltárt visszaélésekhez, csalásokhoz, jelentette ki Lázár.
  • Orbán szegedi látogatásáról azt mondta Lázár, hogy egy "jó megállapodást" kötött Botka Lászlóval, a város MSZP-s polgármesterével. Eddig 20 megyei jogú várossal, 2500 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a kormány a Modern Városok Porgram keretében. Lázár szerint ez is azt cáfolja, hogy a kormány centralizálni akarja az országot.
  • Arany János munkásságának megünneplésére 4 milliárd forintot különített el a kormány.
  • 2,9 milliárd forintnyi adósságot vállal át a kormány Szentendrétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből