szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha tartottak is a baloldali pártok egymás közti egyeztetéseket Majtényi László államfői jelöléséről, azokról ő nem tudott, és nem is vett részt ilyenen, csak napokkal azután, hogy a civilek bejelentették saját kezdeményezésüket – mondta a hvg.hu-nak a baloldali pártok közös köztársaságielnök-jelöltje.

Majtényi László azok után kényszerült magyarázkodásra, hogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke az Inforádióban hétfőn arról beszélt: csak taktikai húzás volt Majtényi civil jelölése, a pártok kezdettől ott álltak a volt ombudsman mögött.

Majtényi László felkérése az hónapok óta zajló folyamat volt. Mi ezt ismertük, láttuk, részt vettünk benne, egyeztettük, hogy végül az a megoldás született, hogy Majtényi Lászlót először civilek ajánlották és kérték, hogy a demokratikus ellenzéki pártok támogassák” – mondta Gyurcsány. Később azt is hozzátette: volt olyan találkozója a pártelnököknek Majtényi Lászlóval, amikor részleteket egyeztettek, hogy ki, mikor, melyik testület tudja ezt elfogadni és mögé állni.

Az Eötvös Károly Intézet vezetője a HVG-nek január 5-én adott interjújában – illetve későbbi megszólalásaiban is – ehhez képest azt mondta: december vége felé hívta fel a jelölését javasló civilek nevében Székely Sándor, és „köpni-nyelni nem tudott”, annyira meglepte a kezdeményezés. Arra a kérdésre, hogy megkapta-e már a pártok támogatását, Majtényi akkor azt mondta, hogy úgy ugrott bele az egészbe, hogy senkivel, egyetlen pártvezetővel sem beszélt. Majtényi László csütörtökön a DK-elnök szavaira reagálva a hvg.hu-nak azt mondta: ha voltak is egyeztetések a baloldali pártok között a jelöléséről, azokról biztosan nem tudott és szerinte az őt jelölő civilek sem tudtak ilyesmiről, amikor december végén megkeresték.

©

 Az az állítás, hogy az Eötvös Károly Intézet vezetője ott volt a civil jelölés előtti pártelnöki találkozókon, abszolút hazugság Majtényi László szerint. A volt ombudsman szerint az első, pártelnökökkel folytatott találkozója január közepén zajlott le, bő egy héttel azután, hogy jelölték, illetve elvállalta a jelöltséget.

A parlamenti pártok közül elsőként – rögtön a civilek január eleji bejelentése után –, az MSZP jelezte, hogy támogatja Majtényi László államfőjelöltségét, majd a DK, az Együtt, illetve legutóbb az LMP is bejelentette, hogy beáll a volt ombudsman mögé, így már biztosan meglesz a jelöléséhez szükséges 40 képviselői ajánlás, vagyis hivatalosan is Áder János jelenlegi köztársasági elnök kihívója lehet a parlamenti államfőválasztáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte