Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Most már szinte biztos, hogy Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet vezetőjének neve is szerepelhet Áder Jánosé mellett a köztársaságielnök-választás során az országgyűlési képviselőknek kiosztott szavazólapon. Majtényinek leginkább arra van esélyre, hogy több fordulóra elhúzza Áder újraválasztását.

Az LMP is támogatja az Eötvös Károly Intézet vezetőjének államfőjelöltségét, így már egészen biztosan meglesz a kandidáláshoz szükséges 40 országgyűlési képviselő támogatása – tudta meg a hvg.hu. Majtényi László ennek köszönhetően felkerül arra a szavazólapra, amin rajta kívül egyedül Áder János jelenlegi államfő neve szerepelhet majd. A támogatás tényéről megkérdeztük az LMP-t is, a párt részéről azonban egyelőre csak annyit közöltek, nem cáfolják az értesüléseinket. Az MSZP 28, az LMP 5 és a független képviselők (DK: 4, PM: 1, Együtt: 2) szavazataival így már biztos lehet a jelölése.

A választásra legkorábban március 11-én, legkésőbb április 10-én sort kell keríteni az alkotmány rendelkezései alapján. Az első forduló akkor lesz érvényes, ha az országgyűlés kétharmada, vagyis 133 képviselő támogatja valamelyik jelöltet. Jelenleg 131 kormánypárti képviselő van, így szükség lesz még két független, vagy jobbikos szavazatra is, de ez utóbbinak kisebb a valószínűsége.

Majtényi nevét még decemberben dobták be, először a Népszava írt róla, mint az MSZP és az LMP lehetséges közös jelöltjéről. Akkor az alkotmányjogász azt írta, nem tud erről: „Mi lenne, ha még tudnék is erről, és nem csak az újságban olvasom?” – írta a Facebookon. Január elején aztán az Együtt volt társelnöke, Székely Sándor fővárosi képviselő jelentette be, hogy felkéri Majtényit a jelöltségre, aki ekkor már nem tiltakozott.

Majtényi: A fal végül le fog dőlni, ebben van a jelölésem értelme

Nekem soha nem jelentett problémát vesztes csapatban játszani, ha a játék célja erkölcsileg megalapozott - mondja a hvg.hu-nak adott interjúban a köztársaságielnök-jelöltségre felkért Majtényi László. Az egykori ombudsman szerint az államfői tisztségnek még mindig erős az erkölcsi autoritása, és igenis vannak olyan eszközei, amelyet a NER nem viselhet el.

Székellyel együtt több neves közéleti személyiség is arra kérte Majtényit egy petícióban, hogy vállalja a jelölést, köztük volt Sándor Mária ápolónő, Ferge Zsuzsa szociológus, Bródy János zenész, Heller Ágnes filozófus és Iványi Gábor lelkész is. Végül január 4-én Majtényi a Facebookon közölte, hogy elfogadja a jelölést. „Nekem soha nem jelentett problémát vesztes csapatban játszani, ha a játék célja erkölcsileg megalapozott” – mondta akkor a hvg.hu-nak adott interjúban. Szerinte a jelölés arról szól, hogy az ellenzék tud mutatni egy nem rosszabb jelöltet, mint a hivatalban lévő államfő. Január 10-én az MSZP közölte, hogy képviselői segítik Majtényit abban, hogy jelöltté váljon, kicsivel később a DK tette közzé csatlakozásukat.

A Jobbiknak 24 képviselője van az Országgyűlésben, így egyedül nem képes a jelöltállításra, és most már elvi lehetősége sincsen, hogy az ellenzékből egy esetleges jelölthöz támogatókat szerezzen.

A jelenlegi köztársasági elnök, Áder János már december végén közölte, hogy vállalja a Fidesz felkérését egy újabb államfői ciklusra. A baloldalnak, illetve akkor az MSZP-nek utoljára 2010-ben volt saját államfőjelöltje. Balogh András történész akkor 59, Schmitt Pál pedig 263 szavazatot kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!