szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) úgy véli, az iskolai kirándulásokkal kapcsolatos döntések a szülőkre tartoznak, nem a KLIK-re

Mint írtuk, az állami iskolafenntartó levélben hívta fel az oktatási intézmények figyelmet az iskolai buszos kirándulások szigorítására. Többek közt az állt a levélben, hogy éjjel 11 és hajnali 4 között meg kell szakítani az iskolai buszos kirándulásokat a sofőrök pihenése miatt.

Erre az - egyébként a minisztérium szerint is korrigálandó - levélre reagál az ESZME közleménye. Mint írják, „miközben természetesen mélyen együtt érzünk a tragikus veronai buszbaleset áldozatainak családjaival, nem látjuk indokoltnak, hogy ez újabb, feltehetően jogsértő, szabályozás bevezetését eredményezze”.

Úgy vélik, hogy a buszos kirándulások szervezésében „az államnak nincs joghatósága, az iskolai kirándulásokkal kapcsolatos döntések szinte minden esetben a szülők, az érintett osztály(ok) vagy az intézmény szülői szervezetének hatásköre, így azt az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében biztosított szülői jogok megalapozatlan korlátozása nélkül a kormány vagy a KLIK nem szabályozhatja”.

Mivel a kirándulások, sítáborok, színházlátogatások nem rögzítettek az iskolák pedagógiai programjában, államilag nem finanszírozottak. "A szülők által fizetett programok esetében a megrendelő minden esetben a szülő, a szülők közössége illetve a szülői szervezet, még abban az esetben is, ha egy program megszervezésével és lebonyolításával egy pedagógust bíznak meg."

A tragikus veronai baleset és a KLIK leirata egyetlen pozitív eredménye az ESZME szerint, hogy azok kapcsán számos közérthető baleseti statisztika jelent meg a sajtóban, ami nyilván jelentősen segíti a felelős szülői döntések meghozatalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját