szerző:
hvg.hu

Lázár János és Kovács Zoltán a 78. alkalommal is várja a sajtó mélyütéseit, na és persze elmondja, mit miért tesz a kormány. A menedékkérők nem léphetnek be az országba, a határon kell megvárniuk, amíg a bíróság elbírálja kérelmüket, közli Lázár. Feljelentést tett a kormány az M4-es metró ügyében ismeretlen tettes ellen. Lázár megdöbbent azon, hogy különböznek bizonyos élelmiszerek ugyanattól a gyártótól Ausztriában és Magyarországon. A miniszter nem optimista az olimpiarendezési esélyeinket illetően. Lázár szerint Magyarországon jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás.

Lázár az elmúlt két hét fejleményeit foglalja össze a kormány tájékoztatóján. A 444 írásban tette fel kérdéseit, ők a "száműzöttek", mondja Lázár mosolyogva, a nagy poént nemrég ítélte meg nem ismételhetőnek az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Online konzultáció lesz a veronai busztragédia apropóján, közlekedjen-e éjszaka iskolásokat szállító busz, milyen egészségügyi elvárások lehetnek a sofőrrel és technikaiak a buszokkal kapcsolatban. Erről kérdezik az iskolaigazgatókat, szülőket. Palkovics László pedig jelentést készít az osztálykirándulások szabályozásáról. A konzultáció részleteit most dolgozzák ki. A kezdésnek még nincs dátuma.

Orbán Viktor az évértékelő szellemében referált a Fidesz-frakciónak Visegrádon,

"kemény kérdések nem fordultak elő"

a tagoktól Orbán felé, lep meg mindenkit Lázár.

Donald Trumping: a lakosság biztonsága érdekében visszaállítaná a kormány a zárt táborokat a migránsoknak. Mivel tömeges bevándorlási vészhelyzet van, ezt nemrég szavazta meg a kormány újra. Ezért lehet különleges szabályokat hozni. A határokhoz érkező menedékkérőket ott, a határon szállásolják el, 2-300 fős létesítményekben. Aki illegálisan lép be, azt visszaveszik, aki nem ott van, hanem az országban máshol, azt is visszaviszik oda a kérelme elbírálásáig. A menedékkérőket ott hallgatják meg, a bíróság telefonon veszi fel velük a kapcsolatot. Négy törvényt kell ehhez módosítani. A kormány minden tábort be akar zárni, ezen az úton megy tovább, a körmendi tábort el is kezdték bontani. A menedékérőket pedig a határra szállítják.

A rezsicsökkentés megvédése, az adószuverenitás és a munkahelyteremtő támogatások is Brüsszel célkeresztjébe kerültek, ahogy ezt hallottuk az évértékelőben, erről is beszélt Orbán a frakciónak Visegrádon. Az illegális bevándorlók mindazt az eredményt kockáztatják és veszélyeztetik, amit a kormány eddig 2010 óta elért, mondja Lázár. 450 ezerről 290 ezerre estek vissza az elkövetett-regisztrált bűncselekmények száma, csökken a tendencia, 310-ről 220-ra az emberölések száma, a lopások, rablások száma is sokat csökkent, sorolja Lázár – ezt mind kockáztatnánk, ha beengednénk pár menekültet.

"Ha már bűncselekmények, akkor a kormány foglalkozott az M4-es metró ügyével" fordul rá Lázár a következő témára,

ez az elmúlt 27 év legnagyobb bűncselekménye

Lázár szerint, Fenyő-ügy, olajszőkítés, maffialeszámolások, politikusok korrupciója, amerikai kitiltási botrány tehát sehol sincs ehhez képest. Lázár büntetőfeljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen 53 szerződés esetében. Nem cél, hogy a fővárost kár érje, de következmények nélkül nem maradhat az ügy. Ha kell, a kormány szabályozási eszközökkel zsarolja ki az érintett multicégektől a visszajáró pénzt.

Paks II. ügyében az EU késlekedik meghozni a döntését, Lázár egyelőre nem csap az asztalra, de fogytán a türelme, ez a késlekedés lassan károkat okoz a magyar gazdaságnak.

Homolya Róbert új közlekedési államtitkárnak az lesz a feladata, hogy 3500 milliárd forint értékű közút- és vasútfejlesztést hozzon tető alá.

Többletforrást kapott az 1956-os Emlékév megemlékezés-sorozata, említi meg Lázár. Németországi megemlékezések kapnak plusz egymillió eurót.

A PISA-jelentés eredményeiről, a NAT-előkészleteiről és a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os eredményeiről együtt kell majd beszélni egy elkövetkezendő kormányülésen.

"Megdöbbenve olvastam a híreket"

döbben meg Lázár János azon, hogy a multicégek változó minőségű termékeket visznek Ausztriába, mint más helyekre Kelet-Európába. "Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk." Lázár szerint jogszabályváltozás is lesz, a kiskereskedelmi élelmiszerláncokat érintő jogszabályváltozás is jöhet. (Itt olvashatja a Coca-Cola magyarázatát.)

Fóti gyerekváros – a Heti Válasz szerint Lázár jó kapcsolatot ápol a Károlyi-családdal, ezért járhatnak ők jól a fóti gyerekváros felújításával kapcsolatos fejlesztésekkel. Lázár néhányszor járt ott függetlenül Károlyiéktól, szerinte nem elég jó ott a gyerekek helyzete, nekik nevelőszülőknél jobb lenne. A menekült kiskorúaknak, akik kísérő nélkül érkeztek hozzánk, úgy 30 gyerekről van szó, jobb állapotok közé kerülnek majd. De mik a tervek az ingatlannal? Nincsenek ilyen kormánydöntések, a kormány csak a gyerekeken szeretne segíteni, mondja Lázár.  Marad a Waldorf-iskola. Kiemelt állami műemlék az épület, a tetőt felújítják. A Károlyi-család bérlő a kastélyban. Nem lesz hotel, nem adják el vagy hasznosítják, jelenti ki Lázár János, majd hozzáteszi

"Szakadjanak el Mészáros Lőrinctől végre."

A hal áfája csökkenhet, a zöldség-gyümölcsét még meg kell vizsgálni. A hal áfa-csökkentése 10 milliárdos tétel lehet.

Momentum – nő az aláírást gyűjtőket ért atrocitások száma, az LMP-s Hadházy Ákos szerint a kormány hiszterizálja a közvéleményt – Lázár szerint nem, a kormány annyit mondott, hogy az lesz, amit az emberek akarnak. Lázár elítéli az atrocitásokat. "A miniszterelnök nagyon-nagyon bátor ember", nem futamodik meg egy vitás kérdés elől sem. Dávid és Góliátok küzdelme zajlik olimpiarendezés terén, mondja Lázár, "nagy hátrányban vagyunk,

"nem vagyok optimista".

Az állami cégeknél 30 százalékos béremelés lesz, de a cégeket nem racionalizálják, nem világítják át, Lázár őszinte bánatára, aki azt szeretné, hogy 2018 után ez megtörténjen.

Szja-csökkentés – még nem tudni, folytatódik-e. Most járulékcsökkentés volt és lesz biztosan, folytatódik, aztán meglátjuk, a kormányon belül sokan hívei az szja-csökkentésnek.

A kitiltott 444 írásbeli kérdéseire is válaszol Lázár, aki szerint nem igaz, hogy Magyarország az orosz szankciók eltörlésének faltörő kosa, a kormány azt képviseli, hogy Magyarország a szankciókkal csak veszít "az vita kérdése, hogy mennyit". A szankciók nem érik el a céljukat, "mit ér ez a szankció?" Nem szólunk be a nagyok vitáiba, nem ajánlunk fel menedékjogot Edward Snowdennek.

Az ATV kérdez arról, hogy Ghaith Pharaon szaúdi, azóta elhunyt milliárdos a vízumkérelmi papírjára azt írta volna, hogy Orbán Viktorral akar találkozni. Lázár szerint ez kizárt dolog, Orbán legalábbis nem tudhatott erről.

Breuer Péter afelől érdeklődik, hogy a vadhús áfája csökken-e. Lázár szerint az egészséges életmód szempontja nem támasztja ezt alá. A rendőrség azért engedélyezte a kitörés napi szélsőjobboldali felvonulást, mert a bírósági gyakorlat azt mutatja, hogy a bíróságok szerint fontosabb a gyülekezési szabadság gyakorlása, mint az emberi méltóság védelme, mondja Lázár. "Mit várhatunk a tbiliszi látogatásunktól?" – szegezi Breuer Péter a kérdést Lázárnak. "Reálisan kell értékelni a keleti nyitást", mondja Lázár, de ezt dicsérőleg érti.

Az 5,5 millió aktív közül 150 ezer magyar embert vagy közmunkával kell ellátni, vagy el kell tartani, mondja Lázár.

Trócsányi László azt mondta Lázár Jánosnak, amikor még a tanítványa volt:

Magyarországon jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás.

Ez jutott eszébe akkor, amikor meghallotta a Gergényi-per legutóbbi eredményeit – a 2006-os rendőri túlkapások felelőse 400 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

Politikai vita van azon, legye-e a pszichológusoknak kamarája, Bagdy Emőke lobbizik ezért, de még meg kell egyezni.

Hiába szorgalmazta az Alexandra könyvkiadó megmentését, L. Simon László, Lázár korábbi helyettese, nem tervezi a kormány a kiadó megmentését, de határozottan nem mondaná ki, hogy ez nem is fog megtörténni, "L. Simonnál soha nem tudni". Ez egy piaci kérdés a kormány szerint.

A Lokál című Habony-lap ingyenes terjesztésébe beszáll Debrecen önkormányzata, ezt meg is szavazták – Lázár szerint ez 27 éve így van, nincs ebben semmi kivetnivaló.

Kiss Szilárd-ügy – nem ide, hozzánk, hanem EU-s országokba adott ki vélhetően Kiss vízumokat tömegesen. A tevékenysége nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, nem férhetett hozzá minősített adatokhoz. 2013-ban úgy módosult a törvény, hogy aki nem megy át a c-típusú átvilágításon, az nem nevezhető ki diplomáciai munkakörbe (2014-től). Egyszer Lázár is hozott egy olyan döntést, hogy c-típusú vizsgálat nélkül kinevezett egy magánéleti ügyben érintett embert, de ezt vállalja, nevet persze nem mond.

Lázár és Kovács is nagy somolygások közepette kéri az MNO munkatársát, aki a kormányzati bojkottra panaszkodik, nem kapnak válaszokat megkeresésre, nem kapnak nyilatkozatokat, hogy forduljon hozzájuk. Ezt már a múltkor is mondták, ám azóta sem kap az MNO válaszokat, bár Balog Lázár szerint tagadja, hogy bojkottálnák a Simicska-féle lapot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Napos, csapadékmentes szombat előzi meg a zord vasárnapot

Napos, csapadékmentes szombat előzi meg a zord vasárnapot

"A disznótor annak az ünnepévé válik, hogy az ember uralkodik az állat felett"

"A disznótor annak az ünnepévé válik, hogy az ember uralkodik az állat felett"

Teljes a sorcsere a Jobbik pártalapítványában is

Teljes a sorcsere a Jobbik pártalapítványában is

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen

Szőke Abigél, Nagy Zsolt és Keresztes Tamás is feltűnik majd a vásznon a Friss Húson

Szőke Abigél, Nagy Zsolt és Keresztes Tamás is feltűnik majd a vásznon a Friss Húson

Radar360: Éjszakába nyúló vita az EU-büdzséről, karate jön a tesiórán

Radar360: Éjszakába nyúló vita az EU-büdzséről, karate jön a tesiórán