Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-európai boltokat – írta a Magyar Idők. Itthon 24-féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben 24-féle azonos vagy nagyon hasonló magyar és osztrák termékmintát hasonlított össze – közölte a Magyar Idők.
Az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék ugyanolyan minőségben kaphatók, de például az egyik ostyás édesség esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.
Az ismert mogyorókrém állagánál is találtak eltérést, a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest, az egyik marcipánnal töltött étcsokoládéban pedig a magyar változatnál – azonos cukor- és zsírtartalom mellett – az étcsokoládé burok nehezebben olvadt.
A két legismertebb kólamárka egyikének itthon kapható változatának az illata kevésbé volt telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének köszönhető a Nébih szerint. A magyar kóla cukortartalma kicsit magasabb volt, az osztrák verzióval ellentétben pedig olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült – tették hozzá.
A szintén ismert kakaópor magyar változatának illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, főként az édes íz dominál, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi. A tévéreklámokból ismert egyik puding a vizsgálat szerint hígabb az osztrák verziónál, és itt is az édes íz dominált.
A legnagyobb különbségeket az instant leveseknél figyelték meg, a Nébih kétféle porkeveréket vizsgált, de az azonos megnevezés és termékmegjelenítés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó.
A Magyar Időknek a Földművelésügyi Minisztériumnál erősítették meg, hogy magyar vizsgálatok is készültek. A lap azután fordult a tárcához, hogy Szlovákiában egy hasonló ellenőrzés kiderítette, hogy az ott megvizsgált 22 élelmiszer felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.
A szlovák földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság elé terjesztik az ügyet. A Magyar Időkkel a magyar agrártárcánál azt közölték, hogy az érintett tagállamok összefogásával, uniós szinten kell kezelni a problémát.
A minisztérium azt is megjegyezte, hogy az élelmiszer-minőség kettős mércéjével az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának tavaly májusi ülésén is foglalkoztak, ahogy a visegrádi országok tavaly áprilisi találkozóján is felmerült a téma.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Zebra és bölény után újabb egzotikus állatok tűntek fel a birtokon, amit egy szakaszon már földsánccal is elkerítettek a kíváncsiskodók elől.