szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ azt szeretné elérni, hogy az ÁNTSZ konkrét ügyek alapján végezzen ellenőrzéseket az érintett kórházakban, és ha kell, szankcionáljon is fertőzések miatt. Várják az áldozatok jelentkezését.

Kampányt indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kórházi fertőzések elleni fellépésért. A jogvédők azt kérik: a tasz.hu/korhazifertozes oldalon írják meg nekik történetüket azok, akik kórházi fertőzés áldozatai lettek, vagy akiknek valamelyik családtagja járt így.

A TASZ azt szeretné elérni, hogy az ÁNTSZ kivizsgálja a kórházi fertőzéses eseteket. Az ÁNTSZ az egészségügy ellenőrző szerve, ha szabálytalanságot tapasztal, szankcionálhat.

„Hogy lehet az, hogy tömegek fertőződnek meg a kórházakban, mégsem változik semmi?” – teszik fel a kérdést a jogvédők szervezet hétfői közleményében.  

A TASZ jogsegélyszolgálatára eddig is tömegével érkeztek a panaszok a kórházi fertőzések miatt. A jogvédő szervezet első körben ezeket küldi meg csoportosítva, név nélkül az ÁNTSZ-nek.

„A betegjogi panaszt a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény. A kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét. Ezen kívül nincs más lehetőség a jogérvényesítésre. Ezért fordulunk az ÁNTSZ-hez, aminek az a feladata, hogy biztosítsa a kórházak szakszerű és jogszerű működését” – mondta Asbóth Márton, a TASZ betegjogi és önrendelkezési programvezetője.

A jogvédők álláspontja szerint a kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!