szerző:
hvg.hu/MTI

Ha hosszan kutat az Amnesty talál egy utalást Soros alapítványától, nyári táborra kaptak pénzt 2013-ban. Nemzetközi forrásból valóban kapnak támogatást magyarországi munkájukhoz, de ettől a Fidesz által erőltetett címke még elcsúszott.

Szintet lépett a Fidesz a civil szervezetek elleni kommunikációban, mikor épp az éves jelentését bemutató Amnesty International sajtótájékoztatója közben kiadott egy közleményt arról, hogy a szervezet egyike azoknak "a migránspárti ügynökszervezeteknek, amelyek Soros György pénzéből működnek és a migránspárti erőket szolgálják".

Az Amnesty International 2016-os adománygyűjtési beszámolójában nyoma sincs Soros Györgynek és a Nyílt Társadalom Alapítványnak, méghozzá azért, mert nem kaptak onnan pénzt. Demeter Áron, az Amnesty emberi jogi szakértője azt mondta, 2013-ban kaptak pénzt Soros-alapítványtól, emlékei szerint 1000 eurót egy nyári táborra. Demeter Áron azt mondta, abban sem látnának kivetnivalót, ha kapnának onnan pénzt, hiszen Soros alapítványa sok fontos programot finanszíroz. A kormány által ismét támadott civilek pedig átláthatóan működnek.

"Ha a kormány kíváncsi az adományainkra, szívesen elküldjük nekik a beszámolót, de fel is mehetnek a honlapunkra."

Elsősorban az Amnesty nemzetközi mozgalmától és a Norvég Civil Alaptól kaptak külföldi pénzt. A migránspárti ügynökszervezet elnevezést nevetségesnek tarta, azt mondja, az Amnesty a világ legnagyobb jogvédő szervezete, 1961 óta dolgozik.

"Könnyű mindenkit leügynöközni, meg migránspártizni, de az éves jelentésből kiderült, Magyarország nyújtja az európai régióban az egyik legkiábrándítóbb emberi jogi tevékenységet. A helyükben ennek megváltoztatásán dolgoznék, nem azokat minősítgetném, akik fölhívják rá a figyelmet."

Az Amnesty megállapításai:

  • Magyarország évek óta mindent megtesz azért, hogy a háborúk és üldözés elől menekülők semmilyen védelmet ne kapjanak, az egész rendszer arra lett kitalálva, hogy távol tartsák a védelemre szoruló embereket.
  • Vannak jelek arra, hogy a kormány törekszik a menedékkérők és terroristák összemosására, több ezer ember ellen indult eljárást a határzár tiltott átlépése miatt.
  • Elenyészően kevés demokratikus kontroll mellett vezette be a parlament a terrorvészhelyzet homályosan és tágasan megadott intézményét.
  • Fenyegetik a civil szervezeteket, amelynek káros következményei vannak a magyar civil szférára.
  • Továbbra is előfordul a romák hátrányos megkülönböztetése.
Rogán minisztériuma az aggályokat leverte annyival, az Amnesty folyamatos törvénysértésre buzdít, arra ösztönzik az Európába érkező illegális bevándorlókat, hogy szegjék meg Magyarország törvényeit, ezt pedig senkitől nem tűri el a komány, amely mindent megtesz az európai polgárok és magyar családok jogainak megvédéséért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!