Helyenként személyeskedő vitát hozott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, de érdemi döntés nem született rajta a budapesti olimpiával vagy az arról szóló népszavazással kapcsolatban.

Sem a Fővárosi Közgyűlés, sem a főpolgármester nem döntött a budapesti olimpia sorsáról. Holott múlt pénteken, miután a Momentum Mozgalom a referendumhoz szükséges aláírások dupláját adta le, Tarlós István úgy nyilatkozott: ha neki kell döntenie a továbbiakról, akkor ezt fel fogja vállalni. Méghozzá már a következő közgyűlésen.

Mostanra eredményt tudunk hirdetni: Tarlós nem vállalta magára a döntést, és a közgyűlés sem intézkedett helyette. A budapesti képviselők csak egy indítványnak álcázott politikai nyilatkozatot fogadott el, amely Kocsis Máté megfogalmazásában az ellenzéket jelöli meg a páratlan politikai konszenzus megbontásának felelőseként.

Egyszerre lemondóak, és kapcsoltak kampányüzemmódra

A közgyűlési vitát hallgatva továbbra is nehéz megmondani, hogyan dönt majd Orbán Viktor az olimpiáról. A pályázat kormányzati felelőse szerda este a Corvinuson leül vitázni a Momentum Mozgalom vezetőjével. Fürjes Balázs és Fekete-Győr András pengeváltása azért figyelemre méltó, mert a kormány mindeddig nem találta fontosnak, hogy nyílt vitában védje meg kedvenc projektjét. Fürjes a fővárosi képviselők előtt már felszólalt, és egyszerre volt harcias és rezignált.

Ahogy Fürjestől és Borkai Zsolt MOB-elnöktől megtudtuk, hatalmas győzelmi esélyt temethet a főváros. Mindketten azt állították, hogy Budapest nyerhetett volna a NOB limai kongresszusán, amelyen odaítélik a 2024-es játékokat. Fürjes ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a népszavazás megnyerése már nem lenne elég, hogy újra Párizs és Los Angeles pályázata elé verekedje magát Budapest.

Schmitt szerint nyerhető, Fürjes szerint felesleges

Borkai és Fürjes a budapesti közgyűlésen
©

A NOB valóban elvárja, hogy a vendéglátó város lakossága lelkesedjen a játékokért, és politikai konszenzus garantálja azt, hogy akár a polgármesteri, akár a miniszterelnöki hivatalban történik csere az adott olimpia előtt, az elit elkötelezettsége állandó marad. Fürjes szavai szerint akkor lenne értelme a népszavazásnak, ha minden párt az igen mellett kampányolna.

Schmitt Pál ezzel szemben a Karc FM-nek azzal érvelt, hogy bele kell állni a népszavazásba, mert a volt MOB-elnök szerint nyerhető lenne. A kiszólások megerősíteni látszanak Török Gábor véleményét, miszerint Orbán Viktor még nem tudott dönteni, mi volna a helyes lépés, így egy pillanatra be lehet látni a Fidesz színfalai mögé. Egyelőre küzd egymással a népszavazásba beleállni akarók és az olimpiai pályázatot felmondani szándékozók tábora.

Kocsis Máté indítványozott egy publicisztikát

Orbán Viktoron így egyre komolyabb a nyomás, hogy döntsön. A népszavazási aláírások leadása után egyeztetett már a miniszterelnök Tarlóssal, és szerdára napolták el a döntésüket. Ezen a napon nem csak a Fővárosi Közgyűlés tanácskozott, de a kormány és a Fidesz elnöksége is. Ezeket a találkozót követően ül majd össze Orbán és Tarlós.

A Fővárosi Közgyűlés a cselekvés látszatát egy Kocsis Máté által jegyzett indítvánnyal igyekezett igazolni. A VIII. kerület polgármestere három pontban foglalta össze határozati javaslatát.

  1. A közgyűlés állapítsa meg, hogy a budapesti olimpiai és paralimpiai játékok mögött idáig fennállt nemzeti egység és konszenzus felbomlott.
  2. Mondják ki, hogy az ellenzék elárulta az olimpia ügyét, amikor politikai haszonszerzés érdekében megváltoztatta álláspontját, és a pályázat ellen fordult.
  3. Kérje fel a főpolgármestert, hogy a MOB-bal és a kormánnyal tárgyalja meg, ezek után van-e még értelme az olimpiai pályázatnak.

Az indítványt a közgyűlés elfogadta, viszont elutasította azt, hogy Horváth Csaba kezdeményezésére kiírja a népszavazást a Momentum megfogalmazásával azonos kérdésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Tudta? Mi voltunk a legesélyesebbek, mégis elszállt az olimpia

Áttekinteni a helyzetet - ezt a feladatot adta hivatalos bejelentés szerint Orbán Viktor a főpolgármesternek. Erre a Fővárosi Közgyűlés a nyilvánosság előtt sort is kerített, míg a kormány a maga feladatát zárt ajtók mögött intézi majd. Kollégánk ott volt a városházán, és figyelte, ki hogyan oldaná meg a helyzetet a kormányoldalon, illetve az olimpia kapcsán változó állásponton lévő ellenzék részéről.

Lakner Zoltán: Az aranykor elmarad

Lakner Zoltán: Az aranykor elmarad

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban

Felfedezte a NASA, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százaléka víz

Felfedezte a NASA, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százaléka víz

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?