Windisch Judit
Windisch Judit

Nyílt levélben ment neki az ELTE-nek a KDNP ifjúsági tagozatának elnöke, amiért a nagy múltú intézmény olyan "értékromboló" mesterszakot indít, mint a gender studies. Íme, itt egy gyorstalpaló, hogy a kormánypárti fiatalság is megértse, miről lenne szó.

Az Alaptörvény XV. cikkelye egyértelműen rögzíti a férfiak és nők egyenjogúságát és egyenlőségét – mondta Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE Társadalmi Nemek Tanulmánya Mesterszak igazgatója. Ez az egyenlőség társadalmi dimenzióban értelmezhető, a jogrend egyértelműen reflektál a nemek közti társadalmi különbségekre.

Kövér-Van Til Ágnes több példán keresztül érzékelteti azt is, nem igaz, hogy a mesterképzésüknek ne lenne társadalmi haszna.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (ELTE BTK) főépületének homlokzata.
©

A társadalmi nem definíciója a hazai ratifikáció előtt álló isztambuli egyezményben

Azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint.

„Érthető, hogy sokak fejében a wc-feliratok és a nemek összemosásának témája ugrik be a „gender” szó hallatán – utal a leggyakoribb kritikákra –, „a társadalmi nemek tanulmánya mesterprogram azonban kézzel foghatóbb és jelentősebb problémákkal foglalkozik majd, például a családon belüli egyenlőtlen munkamegosztással, a gyermeküket egyedül nevelő nők szegénységi kockázataival, a munkaerőpiaci egyenlőtlenségekkel, a szülés utáni munkaerőpiaci lehetőségekkel és ezek gazdasági környezetével, tehát olyan strukturális problémákat elemez, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségekhez vezetnek.”

"A világ bonyolultabb annál, hogy hölgyek kérdezgessenek róla"

Évről évre kimutatják a kutatások, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet visznek haza, mint a férfiak, de a házimunka nagyobb részét ők végzik. A tavaly tavaszi Eurostat jelentés szerint átlagosan a különbség 2014-ben 16,1 százalék volt – Magyarországon ennél jobb a helyzet –, ami az azt megelőző évhez képest javulás. Bár folyamatosan bővül a bölcsődei férőhelyek száma, még mindig nincs elég, és az is egyenlőtlenül oszlik meg országosan, ami gátolja az anyák korábbi visszatérését a munkaerőpiacra. Összefoglalva sok helyen a nő karrierjét a gyerekszülés után elvágják.

A HVG korábban arról írt, a tisztán férfiakból álló Orbán-kormány világképe kirekesztő, az esélyegyetlenség hiányát a nők és férfiak karrierkülönbségei is mutatják, a Fidesz-frakcióban több a László, mint a nő. A parlamentben csupán egy 20 fős, 10 százalékot kitevő kisebbséget alkotnak, ez egész Európában a legszégyenletesebb mutató.

Mit mondanak a fiatal kereszténydemokraták a társadalmi nemek tanulmányozásáról?
  • nincs társadalmi haszna
  • tudománynak álcázott félrecsúszott téma
  • luxus, hogy a legfontosabb közéleti témák a mellékhelyiségek jelzései és a semleges játékok legyenek, hogy ne befolyásolják a gyerekek saját nemükhöz való tartozását
  • rombolja az értékközpontú gondolkodást
  • nem méltó egy nagy múltú egyetemhez
  • demográfiai vagy családügyi tanszék kellene, a gender- és meleglobbi kiszolgálása helyett

Hasonló a helyzet a tudományos életben, az MTA 285 rendes tagja között csak 16 nő van. A gazdaság némileg jobb képet mutat: a 20 legnagyobb bank vezető posztjaiból például nagyjából minden ötödiket nő tölt be. Mindezzel együtt Magyarország ötvenéves lemaradásban van a skandináv országoktól a nők esélyegyenlősége ügyében.

Az ország ügyei túl bonyolultak lennének egyeseknek?

A miniszterelnök épp a lánya esküvője kapcsán értekezett arról, hogy a főzésbe nem tud besegíteni, "de lesz ott asszony elég", illetve a bangladesi miniszterelnökkel kapcsolatban megjegyezte, "különösen ritka egy hölgy részéről, hogy bátorságból mutat példát".

A Fidesz korábbi kommunikációs igazgatójának, a leendő főpolgármesterként is emlegetett Kocsis Máté polgármesternek is volt egy emlékezetes beszólása, mikor egy testületi ülésen azt mondta, "én nagy becsben és tiszteletben tartom kedves fiatal hölgyek aggódását a szociális ügyekért, csak a világ, egy önkormányzat működése, és a konkrét helyzet is bonyolultabb annál, minthogy egyébként roppant szimpatikus emberek, kedves hölgyek feltegyenek olyan kérdéseket, hogy mi lesz a szegény emberekkel."

Szolnok polgármestere is magyarázkodhatott, mikor bekapcsolt mikrofon mellett egy parkolóról szóló vita után eresztett el egy "ennyi hülye vén kurvát" megjegyzést, mikor egy idős hölgy távozott a teremből. Az Ifjúsági Kereszténydemokraták elnökének nyílt levelét pedig itt olvashatja.

Kutatás mellett szakemberképzés is kell

Kövér-Van Til Ágnes azt mondja szükség van arra, hogy képezzünk olyan szakembereket, akik képesek részt venni azoknak a stratégiáknak, jogszabályoknak, programoknak a kidolgozásában, és működtetésében, amelyek a nők – történeti vagy más, strukturális okból – elszenvedett hátrányát próbálják ellensúlyozni. Ezzel talán hosszabb távon lehet eredményt elérni.

©

Kövér-Van Til Ágnes hangsúlyozza, hogy a társadalmi nemeket érintő problémák között a nők mellett a férfiak helyzete és a nemek közötti viszonyok is a vizsgálat tárgyát képezik. A tradicionális férfi szerepből fakadó nyomasztó következmények is láthatóak a társadalomban. Egyrészt a számukra elsősorban előírt kenyérkereső szerepen keresztül megjelenő stressz rosszabb egészségügyi mutatókat, korábbi halálozást, gyakoribb alkoholproblémákat idézhet elő, ami a családot is rombolja.

Nem értékromboló, sőt

Arra az érvre, hogy miért nem fontosabb dolgokkal foglalkoznak, Kövér-Van Til Ágnes visszakérdez:

„milyen kérdések fontosabbak a társadalmi igazságosságnál?”

Azt mondja, akik arról beszélnek, hogy a gender studies – vagy magyar nevén a társadalmi nemek tanulmánya – a wc-feliratokról vagy a nemek összemosásról szól, bár létező hírekre reagálnak, de ezek a hírek is inkább elvonják a figyelmet azokról a kérdésekről, amelyek a nemek közötti társadalmi egyenlőség és igazságosság mindennapi megvalósulásának akadályait problematizálják.

Az állítást, hogy a mesterszak értékromboló lenne, az alaptörvényre és más jogszabályokra hivatkozva utasította vissza, ugyanis ezekből a jogi szövegekből világosan kiderül, hogy a társadalmi igazságosság és a társadalmi nemek egyenlősége érték.

Nem passzol egy régi, nagy múltú egyetemhez?

Az ELTE nem egyik pillanatról a másikra döntött az új mesterképzés elindításáról, ez egy 3-4 éves folyamat eredménye. A programot három kar – a Bölcsészettudományi, a Pedagógia és Pszichológiai, illetve a Társadalomtudományi – állította össze, a kari tanácsok majd az egyetemi szenátus jóváhagyása után adták be a kérelmet a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz több mint két éve, amely rábólintott az indításra, majd Oktatási Hivatal vette nyilvántartásba, a szak tartalmát pedig egy Emmi-rendelet határozta meg.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a NATO védelmi minisztereinek találkozóján 2017 februárjában.
©

„A fent említett társadalmi problémák jelentőségét jól mutatja, hogy a diákok is évről évre egyre érdeklődőbbek a téma iránt. Az e témában időről időre szabadon választott tantárgyként meghirdetett órák népszerűsége nagy, egyre többen írnak ebben a témában szakdolgozatot, ezért is döntöttünk a mesterképzés indítása mellett. Szemmel láthatóan a diákok mélyíteni akarják a tudásukat a témával kapcsolatban.”

Arra pedig, hogy egy ilyen tradicionális egyetem hogyan engedhet meg magának egy ilyen szakot, Kövér-Van Til Ágnes annyit mondott, hogy például az 1425-ben alapított Leuveni Katolikus Egyetem is kínál mesterprogramot a társadalmi nemek témájában. Európában (beleértve a Közép-Kelet Európai egyetemeket is) 187 egyetemen van gender studies mesterképzés angol nyelven, több mint 300 helyen pedig nemzeti nyelven folyik a téma oktatása. Magyarországon, magyar nyelven az ELTE indít elsőként ilyen mesterképzést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon