szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél millió embernek viszont egyáltalán nincs véleménye arról, hogy maradjon-e a Fidesz-kormány, az emberek kétharmada nem biztos pártválasztó.

Alig változott a pártok támogatottsága február elején – derül ki a Závecz Research Intézet februári közvélemény-kutatásából. Mint közölték, a Fidesznek január és február között egy kicsivel, 26-ról 27 százalékra bővült a tábora, az MSZP megtartotta a 12 százalékos eredményét, a Jobbik minimálisat, 1 százalékpontot veszítve pedig 11 százalékon áll. A DK-nak a legutóbb 4, most 5 százalékos volt a támogatottsága, az LMP – ahogyan az utóbbi hét hónapban mindig – továbbra is 3 százalékos.

Ebben a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot kapott, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani. Nem szerepelt a listán, de a válaszadók spontán módon említették a Momentumot – 1 százaléknyian. Két hete a Medián 2 százalékon mérte a friss mozgalmat.

A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 35 százalék.

©

A politikai aktivitás nem nőtt, így a biztos pártválasztók csoportjába most is a szavazópolgárok egyharmada tartozik, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek: ebben az elkötelezett választói közegben a Fidesz 48 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 17 százalékot ért el, a DK-nak itt 6 százaléka van, az LMP 4 százalékos. A biztos pártválasztók 1-1 százaléka támogatja a Kétfarkú Kutyapártot, az Együttet, a Liberálisokat és a Párbeszédet.

Jelenleg a választópolgárok közül 5,2 millió embernek van kedvelt pártja. A Fidesz tábora 2,2 milliós, az MSZP-é nagyjából 1 milliós, a Jobbiké 900 ezres. Az ellenzéki oldalon számottevő támogatással rendelkezik még a Demokratikus Koalíció 400 ezer és az LMP nagyjából negyedmillió fővel. Az Együttnek, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és Kétfarkú Kutyapártnak egyenként 100 ezer körüli szimpatizánsa van.

©

A pártnélküliek 2,8 milliós csoportjából körülbelül 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány a jövő évi választások után is, nagyjából egymillióan viszont a távozását szorgalmazzák. Másfél millió választótól nagyon messze áll a politika, nincsen rokonszenves pártjuk, és arról sincsen véleményük, hogy a mostani kormány maradjon vagy menjen 2018 után.

A 2018-as választással kapcsolatban az emberek fele vélekedik úgy, hogy jövőre is a kormánypárt lesz a győztes: 20 százalékuk biztos ebben, 28 százalékuk valószínűsíti. Az emberek egyharmada kételkedik abban, hogy a Fidesz újrázni tud: 23 százalék szerint valószínűleg nem nyer, 8 százalék szerint biztos, hogy veszíteni fog. Sokan, 21 százaléknyian tanácstalanok a jövő évi parlamenti választás kimenetelét illetően.

©

A Fidesz hívei nagyon bíznak pártjuk 2018-as sikerében, hattizedük biztosra veszi, egyharmaduk feltételezi. Az MSZP és a Jobbik támogatóinak többsége (59 illetve 56 százaléka) azt gondolja, hogy a Fidesz nem fog nyerni, nagyjából egyharmaduk (32, illetve 35 százalék) viszont a mostani kormánypárt győzelmére számít. A pártválasztásukban bizonytalanok felének (pontosan 48 százalékának) nincsen álláspontja a jövő évi választás kimenetelével kapcsolatban. Egyharmaduk számít arra, hogy a Fidesz ismételten megnyeri a voksolást, ennél kisebb hányaduk, egyötödük arra számít, hogy elveszíti.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton