szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Momentum Mozgalom az "új SZDSZ", ami előbb-utóbb szövetségre lép az MSZP-vel – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Egy szégyentől vagy "komoly lejáratódástól" mentették meg Magyarországot az olimpiai pályázattól való elállással, a szégyen nem a népszavazás lett volna, azt akár meg is lehetett volna nyerni – mondta Orbán Viktor a szokásos csütörtöki rádióinterjújában.

A kormányfő szerint az olimpiához azonban nem többség kell, hanem egység, a többi pályázó várossal szemben csak ezzel lehetett volna versenyezni. Szerinte kérdés, hogy kaptunk volna-e egyetlen szavazatot is, ez lett volna szégyen, "ronggyá vertek volna minket" – közölte.

A nyári olimpiák történetében nincs példa arra, hogy olyan város kapta volna meg a rendezés jogát, ahol népszavazás volt – tette hozzá.

Azt mondta, vérzik az ember szíve, mert az olimpia egy régi álom, bár nem mindenkié, de azért sok magyarnak ez egy álom volt, így "álomgyilkosság történt" – tette hozzá.

Orbán szerint van egy politikai mozgalom, amely "nem drágállotta, hogy álomgyilkossá váljon a párttá alakuláshoz".

Erről a szervezetről, a Momentum Mozgalomról azt mondta, "ez az új SZDSZ", szerinte most egy "kis lökdösődés következik az MSZP-vel", de a Momentum majd később így is szövetségre lép a szocialistákkal, számítani lehet egy efféle MSZP–SZDSZ-koalícióra. 

Sunyi EU-s változtatások

Egy másik témáról, a Brexitről a kormányfő azt mondta, sok sikert kívánunk Nagy-Britanniának az EU-kilépéshez, nem sértődünk meg "kis hörcsögként".

Az egységes Európa szerinte azt is jelenti, hogy az állampolgárok máshol is tudnak munkát vállalni, ez nem csak a magyarokat érinti, bár a közép-európaiak rugalmasak, kevesebbért is tudják vállalni a munkát, ez máshol feszültségeket okozhat.

Ha például Ausztria büntetni akarja ezért a magyarokat, akkor "mi büntetni fogjuk az osztrák tőkét" – tette hozzá.

Kis részletszabályokban, sunyi módon próbálnak változtatni az EU-ban, ez Orbán szerint lopakodó hatáskörelvonás vagy szerződésmódosítás, de erről nyíltan kell beszélni, meg kell nyitni az alapszerződést – mondta a kormányfő. 

Folyamatosan megsértjük a saját szabályainkat, ezért szenved most az EU – fogalmazott.

Civil vagy nem civil

A civil szervezetekkel kapcsolatban közölte, az idei év "szép kérdése", hogy mi civil szervezet, és mi nem. A civilek előtt szerint le a kalappal, de vannak nemzetközi hálózatok, amik civilnek nevezik magukat, de ők a nemzetközi tőke érdekeit képviselik.

"Ők csak be akarnak bújni a civilek háta mögé", de Orbán szerint a nemzetközi tőke érdekeit képviselik. Ezt a kérdést nem is a magyarok, hanem az amerikaik tették az asztalra, de "egy általános nyugati demokráciaproblémával állunk szemben".

Abba nem tudunk beleszólni, hogy adnak-e pénzt ilyen szervezetekre, abban akarunk segíteni a magyaroknak, hogy átláthassák, "ki kicsoda", "nicsak, ki beszél", például egy választás alkalmával – fogalmazott Orbán. Azt mondta, elszámoltathatóvá kell tenni az ilyen szervezeteket.

Szerinte eddig megvoltunk velük a nemzetközi hálózatokkal, bár a bőrünk alatt voltak, "mint a szálka", de a migrációval kapcsolatos szerepvállalásuk már túl sok volt. A nemzetközi tőke "elsősorban Soros Györgyhöz tapadó szervezetei" szerinte ezzel átléptek egy határt.

"Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek, amelyek az ismeretlenség homályában maradnak" folyamatosan "arra buzdítsák a migránsokat, sértsék meg a magyar jogszabályokat, és valahogy jussanak be Magyarországra".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról