szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatal szerint nincs baj az engedélyeztetéssel, nincs összeférhetetlenségi probléma, és az építési engedélyt sem vonják vissza bírósági kereset miatt.

Mint mi is beszámoltunk róla, megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum, holott számos kérdésre nincs megnyugtató válasz a beruházással kapcsolatban, amire környezetvédelmi hatásvizsgálat tudna választ adni. A múzeum építésére viszont ezt elvileg nem kell készíteni, nincs átlátható válasz ebben a kérdésben, ezért is született beadvány az ügyben. Budapest Város Kormányhivatala most válaszolt a hvg.hu-nak, és úgy látja, nincs összeférhetetlenség – a beadvány egyik gondja az volt, hogy a múzeum környezetvédelmi hatásvizsgálatáról szóló két döntést (első- és másodfok) ugyanaz a Pest Megyei Kormányhivatal hozta.

A budapesti kormányhivatal szerint a környezetvédelmi hatásvizsgálat és az építési engedélyezési eljárás "két egymástól elkülöníthető eljárás", és két külön kormányhivatal járt el ezekben. A két eljárás meghozatalának időpontja is egymástól független volt a kormányhivatal szerint – emlékezhetünk, a hatásvizsgálati beadvány után egy nappal adták ki az építési engedélyt, ha a beadvány után eljárás indult volna, már nem adhatták volna ki az építési engedélyt.

És nem is vonja vissza a Kormányhivatal az építési engedélyt a beérkezett bírósági kereset miatt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!