Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy kapott építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum, hogy a beruházáshoz nem kellett környezeti hatásvizsgálatot csinálni. Ráadásul a kormányhivatal még kapkodott is a döntésével, hogy az ügyben egy tiltakozó által beadott bírósági indítvány véletlenül se tudja megakasztani a kormánynak kedves projektet.

Rákapcsolhat a Liget Projekt, miután megkapták az építési engedélyt a Közlekedési Múzeumra, pontosabban a felvonók és mozgólépcsők építésére. A döntést február 16-án szignálta Budapest V. kerületi Kormányhivatala, épp egy nappal azután, hogy a beruházás ügyében régóta tiltakozó Garay Klára beadott egy keresetlevelet a bírósághoz, amelyben új eljárás lefolytatására akarja kötelezni a Pest Megyei Kormányhivatalt. Azt akarja elérni, hogy környezeti hatásvizsgálat készüljön a Közlekdési Múzeum építése előtt.

Ha Garay kérését elfogadná a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, akkor már nem lehetne kiadni az építési engedélyt a futó jogi eljárás miatt. Így a kormányhivatal a jogorvoslati határidők eljárata előtt kiadta az építési engedélyt.

A jelenlegi jogi helyzet képlékeny. A kormányhivatal korábban úgy döntött, hogy a beruházáshoz nem kell hatásvizsgálatot készíteni, ám ezt a határozatát egy fellebbezés nyomán visszavonta, és most nincs hatályos döntés a kérdésben. Ahogy Garay bírósági keresetében olvasható a kormányhivatal eredetileg úgy érvelt, hogy "a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felújításának, valamint mélygarázs létesítésének jelentős környezeti hatása nincs". 

A föld feletti rész kiállításra alkalmatlan, az alagsorba viszont nem lehet mindent beemelni
©

A hivatal tehát a Városliget Zrt. honlapján megjelenő állítást vette alapul, hogy a Hermina út közelében felújítás, rekonstrukció történik, miközben egy teljesen új épület és komplexum felépítését tervezi a beruházó a lebontott épülethez képest hat méterrel eltolva a múzeum tömbjét. Az organikusan dráguló közintézményről nemrég emlékeztünk meg.

A sebtében kiadott építési engedélyből is érezhető, milyen méretű múzeum készül: 15 felvonó és egy mozgólépcső kap benne helyet, a felvonók szintenként 3300 négyzetméternyi terület forgalmát kell megoldják (a föld alatt három szintes lesz a múzeum), a felvonók 8-21 főt bírnak el, míg a mozgólépcső óránként 6000 fő szállítására képes.

Nem kapott még építési engedélyt a technológiai szállítónak nevezett teherfelvonó – ezzel szállítják majd ki s be a gyűjtemény darabjait. Ez lesz az igazi monstrum: 5000 kg teherbírású lesz, és 4X20 méteres tárgyak szállítására is képes lesz, vagyis egy csuklós Ikarus felférne a liftre 16,5 méter hosszával, csak a 12 tonnás súlyát nem bírná el az elmelő szerkezet. Egy mozdonnyal még próbálkozni sincs értelme száz tonnát meghaladó súlyukkal. Ez a teherfelvonó lesz egyébként az ára annak, hogy nem egy természetesebb megközelíthetőségű (pl. vasúti pályánál kialakított) múzeumot álmodott meg a kormány, hanem Budapest legnagyobb közparkjában valósítja meg az új múzeumot.

Garay kerestében hosszasan sorolja, miért kéne újra lefolytatni az elsőfokú eljárást. Törvénytelen például, hogy a fellebbviteli szinten is ugyan az a kormányhivatal járt el, amely eredetileg a hatástanulmány felesleges mivolta mellett döntött. Garay a hvg.hu-nak korábban elmondta, az egymással összefüggő és kapcsolatban lévő építkezések durván befolyásolják a föld alatti vizek áramlását, bizonyos részeken visszaduzzasztják azokat, bizonyos részeken apasztják, és ez ki fog hatni a Városliget melletti területeken álló házakra is (pl. talajvíz betörése pinceszinten és az alagsorban, ahol rendre lakások vannak). A hatásvizsgálat épp ezeket a várható hatásokat számítaná ki, mutatná be, és a fejlesztést is elszámolhatóvá tenné a később fellépő esetleges károkért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!